Изминали са точно 13 години от излизането на поредицата "Здрач" на голям екран. Филмът буреносно завладя публиката и се разпростя в цели пет части. Той се оказа летящ старт за кариерата на някои от младите актьори, които участваха в поредицата. Част от тях направиха и продължават да правят страхотни роли, докато други се отказаха от професията и се посветиха на различни каузи. Ники Рийд например, която влезе в образа на Розали в "Здрач", стана еко активист.

Макензи Фой - Ренесме Кълън

Макензи Кристин Фой получи награда "Сатурн" за най-добър млад актьор с ролята си на Мърфи във филма "Интерстелар" през 2014 г., както и много други номинации. Фой започва да се изявява като модел още от 3-годишна, а на 9 стартира и актьорската си кариера. И днес продължава да бъде актриса, но не е обърнала гръб и на другите важни неща в живота си, като училището, извънкласните занимания и тренировките по таекуондо.

Макези Фой

Стопкадър: Twilight/ Instagram

Ашли Грийн - Алис Кълън

Ашли, която влиза в ролята на сестрата на Едуард Кълън - Алис, започва своята кариера, работейки в ресторанти, но след участието ѝ в "Здрач", си спечелва много повече слава и фенове. През 2010 г. тя става рекламно лице на козметичната марка Mark (Avon), насочена към младежите, а през 2011-2012 г. си сътрудничи с DKNY.

Ашли Грийн

Стопкадър: Twilight/ Instagram

Джаксън Ратбоун - Джаспър Хейл

Освен че се изявява като актьор, Джаксън е част от бандата 100 Monkeys и се занимава с писане на песни. Групата, която основава със свои съученици, вече е издала няколко албума. След участието си в сагата "Здрач" той се изявява като продуцент и режисьор на няколко филма и тв сериали. Със съпругата му имат три деца.

Джаксън Ратбоун

Стопкадър: Twilight/ Instagram

Кам Жиганде - Джеймс

След участието му в "Здрач" Кам се появява в мюзикъла с участието на Кристина Агилера "Бурлеска". Той обаче предпочита да прекарва повече време със семейството и много внимателно избира бъдещите си филмови проекти.

Кам Жиганде

Стопкадър: Twilight/ Dangerous Lies

Ники Рийд - Розали Хейл

Актрисата е еко активист. Наскоро тя представи колекцията си от дрехи UpWest и основа компания за бижута, направени от рециклирани материали.

Ники Рийд

Стопкадър: Twilight/ Instagram

Келън Лъц - Емет Кълън

След "Здрач" Келън Лъц получава роли в няколко филма. През 2020 г. започва да се снима в сериала FBI: Most Wanted. А през февруари тази година стана татко за първи път.

Келън Лъц

Стопкадър: Twilight/ Instagram

Били Бърк - Чарли Суон

Освен актьор, Били Бърк е и музикант. През 2010 г. той постига местата си и издава първото си CD с песни, композирани от него. Той е предпочитан актьор в много сериали, шоуто и други филми. Изявява се като актьор и продуцент на филма Divine Access.

Били Бърк

Стопкадър: Twilight/Good After Bad

Анна Кендрик - Джесика Стенли

Анна, която играе ролята на приятелка и съученичка на Бела Суон, се превръща в една от най-успешните актриси в сагата. Тя получава номинация за "Оскар" за ролята си във филма "Високо в небето" (2009). Участва и в мюзикъла "Pitch Perfect". Музикалният ѝ талант се проявява и във филма "В горите", където играе Пепеляшка.

Анна Кендрик

Стопкадър: Twilight/ Instagram

Майкъл Шийн - Аро

През първите години от кариерата си Майкъл Шийн работи предимно в театъра. Но в началото на 2000 г. става познат и от екрана. След като влиза в образа на Аро Волтури, Пийн има възможността да покаже брилянтния си актьорски талант още в "Хамлет" и в сериала "Good Omens".

Майкъл Шийн

Стопкадър: Twilight/ Good Omens

Дакота Фанинг - Джейн

Дакота Фанинг е известна и призната актриса мног преди участието си в "Здрач". И след сагата тя продължава своя стремителен път в актьорската кариера. Снима се и във филма на Куентин Тарантино "Имало едно време в Холивуд".

Дакота Фанинг

Стопкадър: Twilight/ Sweetness in the Belly

Рами Малек - Бенджамин

След участието си в последната част на поредицата "Здрач" Рами Малек прави няколко впечатляващи роли, но определено най-оценената от тях е тази на Фреди Меркюри в "Бохемска рапсодия" от 2018 г.

Рами Малек

Стопкадър: Twilight/ The Little Things

Елизабет Рийсър - Есме Кълън

Елизабет започва актьорската си кариера в театъра. После се снима в няколко сериала, сред които е и "Анатомията на Грей". След "Здрач" Рийсър продължава участието си в сериали.

Елизабет Рийсър

Стопкадър: Twilight/ Instagram

Питър Фачинели - д-р Карлайл Кълън

Питър Фачинели е известен актьор много преди участието си в "Здрач". След него обаче той предпочита да поема роли във филми само в Лос Анджелис, защото иска да бъде по-близо до семейството и дъщерите си.

Питър Фачинели

Скрийншот: BrightSide

Тейлър Лаутнър - Джейкъб Блек

Ролята на Тейлър Лаутнър в "Здрач" е абсолютен трамплин за младия актьор. Той получава покани за участие в няколко филма след това. Също така Тейлър е запален по спорта, по футбола най-вече, по бейзбола, той владее и няколко бойни изкуства, запален е по джаза и хип-хоп танците. Макар че не всичките филми след "Здрач", в които се снима Лаутнър, да получават положителна оценка от критиката, той продължава своя успешен път в актьорската кариера.

Тейлър Лаутнър

Стопкадър: Twilight/ Instagram

Робърт Патинсън - Едуард Кълън

34-годишният актьор продължава своя стремителен път в киното. Но ролите, които играе след тази на Едуард Кълън в "Здрач", са далеч по-сериозни. През 2020 той участва в "Тенет", а през 2022 го очакваме в ролята на Батман. Той направи и много добро представяне във филма "Вода за слонове" от 2011 г., където си партнира с Рийз Уидърспуун.

Робърт Патинсън

Стопкадър: Twilight/ Tenet

Кристен Стюарт - Бела Суон

Кристен Стюарт става изключително известна като Бела Суон и се превръща в една от най-скъпо платените актриси в Холивуд през 2010 г. През 2015 г. получава награда "Сезар" за най-добра актриса в поддържаща женска роля в "Облаците на Силс Мария", като тя е първата американска актриса, получила номинация за тази награда от 30 години. В момента тя се снима в няколко филма, като един от тях е "Спенсър", в който Стюарт ще влезе в ролята на принцеса Даяна.

Кристен Стюарт

Стопкадър: Twilight/ Happiest Season