Седемнадесетгодишно украинско момиче е сред участниците, желаещи да представят Швеция на Евровизия догодина, предаде телевизионният оператор SVT, който оповести списъка с първите 14 кандидати.

Останалите участници ще бъдат обявени в сряда.

Домакин на песенния конкурс "Евровизия 2023" ще бъде британският град Ливърпул.

"Дойдох в Швеция преди осем месеца с майка ми заради войната в моята страна", каза Мария Сур във видеопослание. Тя сподели, че малко преди руската инвазия през февруари е участвала в предаването "Гласът на Украйна" и сега е благодарна, че ще вземе участие в шведския "Melodifestivalen".

"Песента ми ще ви разкаже моята история", каза тя.

Заглавието на парчето, което ще изпълни Мария, е "Never Give Up" ("Никога не се предавай").

С шестима победители зад гърба си Швеция е една от най-успешните страни, представяли се на музиклания форум досега. Успехът на АББА с "Waterloo" в Брайтън през 1974 г. е част от легендата на песенния конкурс.

Решението кой ще представя страната в Ливърпул ще отнеме седмици. Първите четири кръга ще бъдат организирани в различни градове през февруари, полуфиналите ще се състоят в Йорншьолдсвик през март, а финалът - в Стокхолм.

Мария Сур ще пее във втория предварителен кръг в Линшьопинг на 11 февруари.

Украинският "Оркестър Калуш" спечели тазгодишното издание на "Евровизия" в италианския град Торино, припомня БТА. Ливърпул беше избран за домакин на събитието през 2023 г., тъй като от съображения за сигурност беше решено, че конкурсът няма да бъде организиран в Украйна. Великобритания, класирала се на второ място, пое домакинството.