Какъв филм ще е това без агент Смит, без неподражаемия Хюго Уивинг?! Това се питат фенове на поредицата "Матрицата", чиято четвърта част "Възкресения" ще бъде на екраните от декември.

Героят му е щял да намери място и в тази част, обаче актьорът има неотложни театрални ангажименти в постановката The Visit на Тони Къшнър.

Режисьорът Лана Уашовски е водила разговори с него за ролята, но британският актьор, роден в Нигерия, бил зает с репетиции, в датите, когато било възможно да снима. Лана Уашовски в един момент се отказала от присъствието му в лентата.

От трейлъра на новия "Възкресения" оставаме зашеметени - пак визуалните чудеса и висотите на кинематографията са на почит, за разлика от първата, когато и човешката история беше важна и имаше по-видими философки послания. Но това може и да не е така и краткия анонс да заблуждава - каква история ще разкаже сестра Уашовски ще видим не след дълго. Трейлърът започва с Томас, който е на психоаналитик и черна котка прибягва по бюрото му, така както когато в Матрицата правят промени.

Кари-Ан Мос и Киану Рийвс пак ще се обичат на големия екран-тук са на премиера на "Матрицата: Презареждане" през 2003 г.

Снимка: Getty Images

Става ясно, че Киану Рийвс си е все така във форма, и с все такова пленително излъчване. Мистър Андерсън отново следва Белия заек, таутировка на нафукана синекоска, с къса фризура, която го отвежда право в Матрицата. Както се знае в "Матрицата" има много препратки към "Алиса в Страната на чудесата".

С Тринити в Матрицата не се познават, но извън нея отново са рамо до рамо в битките.

Лана режисирала всички сцени сама. Това е първият филм от поредицата, който е сниман дигитално, предишните са във формат Super 35.

С работно заглавие "Проект Сладолед", започват снимките на филма в Сан Франциско на 4 февруари 2020 г. Възникнали разправии между екипа и служители на общината, защото по време на снимките те повредили няколко сгради и развалили улично осветление. Затова платили на градската полиция 420 000 долара. Тъкмо приключили работата си там и се преместили в Берлин за следващата порция снимки и се случила пандемията, заради която с няколко месеца всичко било отложено. Отначало за локация бил харесан Чикаго, откъдето са Уашовски, но заравди непрестанно разрастващият се бюджет, това било променено.

Сред новите попълнения в актьорския състав е Кристина Ричи.

Лана разказва, че събирането на Нео и Тринити й хрумнало след загубата на двамата й родители, отишли си само с 5 седмици разлика един от друг.

Тя нарича героите много важна част от нейния живот. Лили Уашовски отказва да работи със сестра си, именно защото не могла да превъзмогне в онзи момент тъгата по майка им и баща им.

Лорънс Фишбърн, този така обаятелен Морфей, също липсва.

Готиният Лорънс Фишбърн няма да е Морфей

Снимка: Getty Images

Попитан дали игаре в четвъртата част от историята, той казва: "Не, не бях поканен. Може би така ще имам време да напиша още една пиеса. Виждам благословия в това. Желая им всичко добро. Надявам се да е великолепен филм". 

Вместо него в ролята на Морфей ще бъде Яхя Абдул-Матин II.