Докато придворни и персонал подготвяха Бъкингамския дворец за платинения юбилей на кралица Елизабет Втора, им се наложи да се разправят и с натрапник.

28-годишният Конър Атридж беше арестуван в неделя вечерта за проникване на територията на кралската резиденция в Лондон, влизайки през портата за автомобили, когато тя била отворена за разрешено превозно средство, пише сп. "People".

Embed from Getty Images

Въпреки че му било казано да спре от член на домакинския персонал, Атридж продължил още 5 метра, преди да изрече: "Искам да вляза. Искам да видя кралицата". Той бил изведен навън и арестуван.

96-годишната кралица обаче не е била в Бъкингамския дворец по това време. Тя повече отсяда в замъка Уиндзор, от 2020 г. насам, но пътува и до имението си Балморал в Шотландия за "кратка почивка" през уикенда.

Във вторник кралицата отпътува обратно до Уиндзор преди празненствата този уикенд, които започват в четвъртък с Trooping the Color в Бъкингамския дворец.

Адвокатът на Атридж, Даниел Мълин, каза, че клиентът му страда от психични проблеми и "няма мотив или желание да отиде по-далеч от това, което е направил".

"Това беше в най-лошия случай безразсъдно и в най-добрия граничеше със случайност", каза Мъллин пред Уестминстърския магистратски съд.

Окръжният съдия Нина Темпия отложи делото за 28 юни, за да получи съгласието на Кралската прокуратура, което се изисква в случаите, свързани с проникване при защитен обект. На Атридж му била наложена гаранция с условия, включително полицейски час, следен от електронна етикет, и заповед да не пътува до Лондон, освен да присъства в съда.

По-рано този месец друг нахалник, преструващ се на свещеник, прекара една нощ в казармата, където се помещават войниците, които защитават кралица Елизабет в Уиндзор.

Embed from Getty Images

На 26 април, докато Нейно Величество беше далеч Уиндзор, празнувайки 96-ия си рожден ден в нейното имение в Сандрингам, мъж, облечен като свещеник, заявил, че е приятел на военния свещеник на "Coldstream Guards". Той бил допуснат вътре, без да показва документ за самоличност, и където според запознати прекарал вечерта в ядене и пиене с висши офицери.

Едва на следващата сутрин е уведомена полицията и мъжът е прибран.

Говорител на британската армия казал: "Армията приема това нарушение на сигурността изключително сериозно и то ще бъде подробно разследвано като приоритет. Този инцидент сега е част от текущо разследване и следователно би било неуместно да се коментира повече".

Снимка: Getty Images

Но може би най-известният натрапник - дотолкова, че историята влезе в сюжетната линия на сезон 4 на "The Crown" на Netflix - е Майкъл Фейгън, който влезе в спалнята на кралица Елизабет в Бъкингамския дворец през 1982 г.

Embed from Getty Images

В интервю от 2012 г. за "The Independent", Фаган разказа: "Бях по-уплашен, отколкото някога съм бил в живота си. Тогава тя проговори и това беше като най-хубавото огледало, което можете да си представите, и ми казваше:" Какво правиш тук?!" преди да се счупи.

Смяташе се, че двамата са имали дълъг разговор, но Фейгън каза: "Не! Тя мина покрай мен и избяга от стаята. Малките й боси крачета тупкаха по пода".

Embed from Getty Images