Петдесет години след смъртта на Брус Лий, който разпали въображението на поколения млади хора по света със своите кунг-фу подвизи от големия екран, привидно изглежда, че наследството на практикуваното от него бойно изкуство избледнява в Хонконг, предават чуждестранните медии. Това обаче не е точно така...

Роден в Сан Франциско, но израснал в азиатския финансов център, който ще го направи известен, актьорът умира от мозъчен оток на 32-годишна възраст на 20 юли 1973 г., само шест дни преди излизането на най-популярния му филм "Дракона идва".

"Той беше изключително талантлив и е жалко, че си отиде толкова млад", казва 60-годишната Дороти Там, докато удря чувал с пясък в малка школа за бойни изкуства в западната част на Коулун, Хонконг.

Запленена от уменията, демонстрирани в продукциите с негово участие, едва 10-годишната по онова време Там, става почитателка на Лий Юен Кам, както е истинското име на звездата, за цял живот. Едва през 2019 г. обаче тя преодолява първоначалните си опасения относно доминираната от мъже сцена на бойните изкуства в Хонконг и започва да тренира винг-чун - южнокитайски стил на бойното изкуство, в който Лий се е обучавал.

"Открих, че това всъщност е бойно изкуство, подходящо и за жени, което набляга на мекотата, за да преодолее твърдостта", казва тя, стоейки до бронзовия бюст на учителя, преподавал на артиста - покойния майстор на винг-чун Ип Ман.

Там започва да тренира заедно с кръщелника си. На тренировките се засича с хора от различни сфери на живота - някои работят в областта на информационните технологии, други са бизнес консултанти. Повечето от тях тренират през нощта, като някои все още носят офис облеклото си.

"Бойните изкуства не са само битка. Моят инструктор често подчертава, че самозащитата е избягване на конфликти и съсредоточаване върху самоусъвършенстването", допълва Дороти.

Приносът на Брус Лий към бойните изкуства, киното и философията вдъхновява легиони от почитатели по целия свят, но половинвековното му наследство понякога се възприема като реликва от миналото в бившата британска колония.

След завръщането си от Холивуд през 1971 г., той снима четири хонконгски филма само за две години, сред които са "Юмрукът на яростта" и "Пътят на дракона".

Чрез тези касови продукции и хитовия американски сериал "Зеленият стършел" Лий допринася за популяризирането на кунг-фу, но за представителите на винг-чун е трудно да си намират ученици.

Забързаният ритъм на живот в един от най-скъпите градове в света често е в противоречие с времето и усилията, необходими за овладяване на традиционното бойно изкуство, докато високите наеми затрудняват създаването на школи.

Въпреки трудностите Брус Лий, който създава своя собствена форма на бойни изкуства - джийт кун до, не е напълно засенчен в града, управляван от Китай, пише БТА.

Въпреки че е мъртъв от 50 години, Лий косвено е повлиял на кариерата на свои последователи, които казват: "Не става въпрос само за филмите. Ние уважаваме този дух. И затова трябва да работим усилено, за да продължим да го съхраняваме. Това е наследството на Брус".