Норвежкото трио A-ha издава на 21 октомври албум с 12 нови песни. "Тrue North" (Истински север) е единадесетият студиен проект на Мортен Харкет (вокалист), Магне Фурухолмен (клавишни, китара) и Пол Ваактаар-Савой (китара).

Този албум с основание може да бъде определен като значимо събитие в кариерата на групата - не само, защото по своеобразен начин отбелязва 40-годишнината й, но и защото е резултат от нов подход в работата между тримата музиканти, посочва критиката.

Embed from Getty Images

"True North" е писмо от А-ha, от Северния полярен кръг, едно стихотворение от далечния север на Норвегия с нова музика", казва Магне Фурухолмен. Той е автор на песните, заедно с Пол Ваактаар-Савой. Всички парчета, по своеобразен начин, са свързани с норвежкия север и пресъздават дълбоката връзка - както между хората, така и между средата, с която те се намират в непрекъснато взаимодействие.

Embed from Getty Images

Всяка песен носи свое послание за смисъла на човешките отношения, за връзката със северната природа, красива и сурова, за надеждата в бъдещето, за силната вяра в младото поколение. 

Концепцията и създаването на песните са документирани във филма "True North" (режисьор - Стиан Андерсен). В много европейски кина премиерата беше на 15 септември 2022 г. Продукцията е заснета в норвежкия град Будьо, на 90 километра над Северния полярен кръг. В записите участва Арктическата филхармония. Песните са пресъздадени на фона на красиви северни кадри. Има сцени, изиграни от актьори.

Започнали през 1982 г. като синтпоп група с типичното за 80-те години на миналия век звучене, през дългогодишната си кариера тримата норвежци успяват да докажат, че музиката им е многопластова, надминаваща обичайния поп ритъм и стилистика, а текстовете на песните им съдържат дълбочина, метафоричност и образност.

Embed from Getty Images

Тримата музиканти имат различни темпераменти, което понякога предизвиква разногласия между тях. През годините имат и редица свои солови проекти, но успяват да запазят идентичността си като група и да поддържат във форма общата си музикалната кариера. През август тази година приключи поредното световно турне на A-ha, наречено "Hunting High And Low", което започна през 2019 г., но заради пандемията се наложи да бъде прекъснато през 2020 г.