Новините около АББА се завъртяха като дългосвиреща плоча и както 40 години феновете им бяха на суша, сега за тях се изсипва манна небесна - албум, турне, революционна среща с любимците.

Това че са двойки в живота им помогнало в началото

Снимка:Getty Images

Отначало квартетът се събрал за две песни, после Агнета, Фрида, Бени и Бьорн си казали: "Хайде да направим още няколко" и така го докарали до албум. Пред публиката на предстоящото турне, ще бъдат отново както едно време - техни 3D образи на младини ще танцуват и пеят на сцената. Това ще стане благодарение на технологиите на компанията на Джордж Лукас.

Като АББАтари

Снимка:Instagram

За целта движенията на четиримата са записани от 160 камери, които създават техни аватари. Така ще бъдат наистина as good as new, както се твърди в популярното им парче. Няма нужда от терапии срещу бръчки - с похватите на дигиталните трикове те ще бъдат отново в разцвета на силите си, сочни и зелени.

Бени

Според хрониките някак си всичко се завърта около Бени. Музикалната си дарба мистър Андершон наследява от баща си и дядо си - и двамата свирят на акордеон, макар таткото Гьоста да е инженер по професия. Дядото Ефраим бил народен музикант, затова Бени и до днес нарича шведския фолк, любим жанр. Първият си акордеон малкият наследник на фамилията Андершон получава на 6-годишна възраст. На 10 години е горд собственик на пиано и се учи сам да действа с клавишите.

На 15 г. напуска училище и започва да свири по клубове, като в същото време продава хладилници, за да се издържа. На 17 Бени вече е баща - с жена му Кристина имат две деца. Тя пее с него във фолк група. Тогава Бени е забелязан и поканен да участва в групата Hep Stars, известни с кавърите си и наричани шведските Бийтълс.

Бьорн по това време е музикант в друга много известна шведска фолк група - "Хутенани сингърс". Когато се запознават с Бени, виждат, че творчески невероятно си пасват. Талантите им се прилепят като магнит. Тандемът е неизбежен.

"С Бьорн се чувствам прекрасно, когато работим заедно. Разбираме се без думи. Нашето приятелство надживя и групата, и всичко", казва с днешна дата Бени.

Магията на групата е добри певици и добри композитори зад тях

Снимка:Getty Images

Двамата вече са се събрали, творят музика и идва ред да се появят мацките.

Първо Бени среща своята Фрида, докато пее в кабаре в Малмьо, когато тя е на 23 години. Било март 1968 г. Два месеца по-късно Бьорн и Агнета се виждат за първи път като гости в телевизионно предаване. Тя била на 19. Агнета и Бьорн се женят през 1971 г. Фрида и Бени го правят доста по-късно, чак през 1978 г. в разгара на славата на АББА.

Началният тон за бъдещите успехи е даден в Кипър, когато по време на почивката си двете двойки пеят на плажа си, и тази импровизация впечатлява войниците на ООН, които са на острова по същото време. Става ясно, че между четиримата има химия, готова да покори меломаните. Ражда се АББА.

Макар да се смята, че името на групата е акроним на първите букви от собствените им имена, съществува и версия, че то е избрано с конкурс в Гьотеборгски вестник. Четиримата се впечатлили от имена като Алибаба, ФААБ и Баба.

Победители на "Евровизия" с "Ватерло" през 1974 г.

Снимка:Getty Images

Световната слава идва с победата на "Евровизия" във Великобритания през април 1974 г. когато изпълняват "Ватерло", с което бележат и първи триумф на Швеция на конкурса. И все пак не всички в квартета са шведи.

Фрида

Ани-Фрид, наричана накратко Фрида е родена на 15 ноември 1945 г. в Бьоркесен, Норвегия. Майка й е Сини Лингстад, норвежка, а баща й е германски офицер на име Алфред Хаазе. Майка й и баба й са принудени да се преселят в Швеция. Сини почива едва на 21 години от бъбречна недостатъчност, преди Фрида да навърши 2 годинки, а за таткото се казва, че корабът му е потънал. Тя е отгледана от баба си, която я учи да шие. Малката Ани-Фрид продава мляко в квартала, за се препитават. Затова певицата е пестелива на усмивки, тежкото детство е оставило своя отпечатък. На 17 години тя осъзнава, че има добър глас и започва да пее в групи.

Фрида има драматична лична история

Снимка:Getty Images

Тя мислела дълго време, че е сирак. Всичко обаче се променя през 1977 г., когато германското списание за тийнейджъри "Bravo" публикува пълната й биография - включително имената на майка й и баща й. Това прочита нейния полубрат, Питър Хаазе, който попитал баща им дали е бил разположен в Норвегия по време на войната. Той отговаря утвърдително. Така 30 години по-късно баща и дъщеря се виждат за първи път, във вилата на Фрида и Бени. За този преломен момент в живота й, тя сподели: "Трудно беше. Би било различно, ако бях тийнейджър или дете. Не мога да имам връзка с баща си и да го обичам така, както бих го направила, ако той беше наоколо, когато растях". След това певицата изпада в депресия. Приятелите казват, че е заради забавилата се във времето среща с баща й, който тогава бил пенсиониран сладкар.

На раздяла с песен

От 1972 г., когато групата се сформира до 1982-а, те са на върха в ко отношение. За близо 50 г. години продават над 400 млн. албума. Така АББА се нареди на второ място по продажби в Европа след "Бийтълс" и на четвърто място в света. След 10 години и 8 албума заедно, основите на групата се разклащат. Двойките се разпадат, това се отразява и на общата работа.

Първи слагат точка Агнета и Бьорн. Седмица след развода им, през 1979 г., Бьорн вече има нова приятелка, а Агнета ходи на психотерапевт. След края на връзката им, Агнета разказва, че е емоционално "осакатена" от раздялата с Бьорн, с когото са родители на две деца - Линда и Кристиян. Три години работят заедно в АББА след като не живеят под един покрив. Тя признава, че й било трудно да събере сили, за да изпее думите:"Tell me does she kiss/Like I used to kiss you?" от "The winner takes it all". "Бьорн написа парчето за нас след разпадането на брака ни. Фактът, че го е направи точно когато се разведохме, наистина е трогателен. Нямах нищо против. Беше фантастично в известен смисъл, защото можех да вложа чувства", разказва Агнета през 2013 г.

Снимка:Getty Images

През 1981 г. Бьорн, се жени за музикалната журналистка Лена Калершьо, с която имат две дъщери. Живеят на частен остров северно от Стокхолм. Преди време се говореше, че музикантът страда от тежка дългосрочна загуба на паметта. Въпреки това, в интервю през 2009 г. той заяви, че слуховете са "силно преувеличени". Бьорн споделя, че има загуба на епизодичната памет. Затова например не изпитва носталгия по АББА, защото: "Беше хубаво, толкова колкото продължи".

Бени и Фрида се развежда през февруари 1981 г. Повтаряйки изявлението на Агнета и Бьорн, Бени и Фрида твърдят, че брачната им раздяла не се отразява на работата им с ABBA и скоро групата започва да записва последния си албум.

Бьорн и Бени - приятели завинаги

Снимка:Getty Images

"Приключихме заради креативни причини. Усещахме, че енергията се изпарява от студиото, защото вече не се забавлявахме, както едно време. Не си казахме, че никога няма да се съберем. Дадохме си почивка. И тази почивка сега приключи", каза Бьорн, най-възрастният член на групата. Преди време той определи групата пред "Гардиън" като "толкова европейска идея". "Вдъхновявахме се от френския шансон, от немски шлагери, италиански балади и скандинавския фолклор", каза Бьорн.

Снимка:Getty Images

Бени пък води битки с алкохола, зависимост, която за дълго е неизвестна за широкия кръг хора. Едва през 2001 г., 20 години след последния им хит The Winner Takes it All, песента за раздялата на Бьорн и Агнета, той успява да спре и да остане трезвен.

Кой е по-добрата певица?

На всички правеше впечатление, че Агнета пее по-голяма част от партиите. Веднъж Фрида каза:"Предполагам че Бени докато е пишел музиката, си я е представял за какъв глас, за каква бленда ще е песента и коя от нас ще я изпълни. Трябва да призная обаче, че често ревнувах, понеже отново е избрал Агнета".

Снимка:Getty Images

Още отначало двамата мъже приеха, че правилният вариант е дамите да поемат по -голямата част от вокалите. Бьорн се задоволи с това, че имаше приблизително по една песен във всеки албум с негово участие. Самият Бени има приятен глас, но пее рядко. Единствената му песен като вокалист бе "Suzy Hang Around" в албума "Waterloo". Да пеят жените е логично, защото и двете са били самостоятелни певици преди създаването на ABBA. Особено след като звучат така сензационно в хармония.

Робърт Плант, Бени и Бьорн запивали в стриптийз клуб

В началото на тази година Робърт Плант се сети да разкаже в телевизионно интервю, как се позабавлявали с момчетата от АББА. Той и колегите му от "Лед Цепелин" записвали албума In through the Out Door в студиото на АББА през 1978 г. Било декември, студено, валял сняг, и решили да се сгреят с горещи танци в местен стриптийз клуб. Бени и Бьорн искали да се отърват от Агата и Фрида за малко. Славно се почерпили и погуляли. Говорител на шведите обаче отрече историята.