Любимата музикална четворка ABBA отпразнува годишнината от премиерата на десетата си студийна колекция "Voyage" с 2,5 милиона продадени копия по целия свят.

След близо 40-годишна пауза групата бе удостоена с плакет по повод голямото постижение, който прие Бени от името на ABBA. Още с издаването си "Voyage" завоюва първото място в 18 държави, включително Великобритания, Швеция, Франция, Германия и Австралия. През 2021 г. шведската сензация бе номинирана за награда "Грами" за запис на годината ("I Still Have Faith In You") и за статуетка BRIT в категория "Най-добра международна група".

Embed from Getty Images

Както всички предишни музикални творби на ABBA, "Voyage" е написан и продуциран от Бени Андерсон Бьорн Улвеус, като аранжиментите се допълват от вечните вокали на Агнета и Ани-Фрид. В продължение на четири години те работят в студиото на Бени - Riksmixningsverket, Стокхолм, където завършват десетте песни в новия албум. "Voyage" включва "I Still Have Faith In You" и "Don't Shut Me Down" - първите две заглавия, записани по време на сесиите в Стокхолм и изпълнени на концерта "ABBA Voyage", който бе открит в "ABBA Arena" през май 2022 г. в Лондон, заедно със сетлист от най-големите им хитове.

С близо 400 милиона продадени албума, множество песни номер 1 и над 16 милиона седмични стрийма в дигиталните платформи, ABBA е една от най-успешните музикални формации за всички времена. Още от пробива си с "Waterloo" през 1974 г. творчеството на ABBA завладява сърцата на слушатели по целия свят. Днес създадените от тях песни успяват да преминат границите на времето.

Снимка: Baillie Walsh

Първоначално издадената през 1992 г., колекцията ABBA Gold наскоро стана първият запис в историята, прекарал хиляда седмици в класацията за албуми на Обединеното кралство. Съдържанието с хаштаг #ABBA в TikTok неотдавна надмина четири милиарда гледания като различни песни от огромния репертоар на групата са в тенденциите на платформата. През 2010 г. ABBA бе включена в Залата на славата на рокендрола, а една от най-обичаните им песни "Dancing Queen", бе избрана за GRAMMY Hall of Fame през 2015 г.