Адел, Ед Шийрън, рапърът Дейв и рапърката Литъл Симз водят по номинации за британските музикални награди БРИТ с по четири на брой, съобщи БТА.

И четиримата са номинирани в полово неутралната категорията за изпълнител на годината заедно със Сам Фендър. Същите петима артисти са с номинации и в категорията за албум на годината. Адел ще се съревновава с новата си тава "30", Дейв - с "We're All Alone In This Together", Ед Шийран с "=" ("Equals"), Литъл Симз със "Sometimes I Might Be Introvert" и Сам Фендър със "Seventeen Going Under".

С по две номинации в международните категории са Били Айлиш, Доджа Кет, Lil Nas X, Оливия Родриго и италианската група "Монескин", която спечели тазгодишното издание на песенния конкурс "Евровизия".

Миналия месец организаторите на наградите БРИТ съобщиха, че преминават към полово неутрални категории. Въведени бяха и четири жанрови категории, победителите в които ще се избират от публиката.

Адел и Ед Шийрън ще се съревновават в категорията за поп/ритъм енд блус, а Дейв и Литъл Симз - съответно в категорията за хип-хоп/грайм/рап.

С номинации за най-добра британска група са "Coldplay", "D-Block Europe", "Little Mix", "London Grammar" и "Улф Алис", а за най-добра международна група - АBBA, BTS, "Måneskin", "Silk Sonic" и "The War on Drugs".

В категорията най-добър международен изпълнител са номинирани Били Айлиш, Доджа Кет, Lil Nas X, Оливия Родриго и Тейлър Суифт.

Холи Хъмбърстоун е предварително оповестеният носител на приза "Изгряваща звезда", с който преди са удостоявани изпълнители като Адел и Сам Смит.

Церемонията за наградите БРИТ ще се състои на 8 февруари 2022 г. в лондонската зала "O2 Арина". Водещи на шоуто ще бъдат Мая Джама, Мо Гилиган и Клара Амфо.