Домашните адреси на знаменитости, политици и държавни служители, които в петък получиха висши държавни награди на Обединеното Кралство, по погрешка се оказаха с открит достъп, съобщиха световните агенции.

В разпространено в събота заявление секретариатът на британския кабинет се извини на наградените за случайната публикация на личните им данни в правителствения сайт.

"По погрешка публикувахме черновата на новогодишния списък на наградените, в който фигурираха и адресите им. Тази информация беше премахната от сайта във възможно най-кратък срок. Поднасяме нашите извинения към засегнатите лица и понастоящем изясняваме случилото се", се казва в изявлението на официалния представител на секретариата.

По данни на вестник "Гардиън", първи съобщил за инцидента, файлът с адресите на повечето от наградените е бил достъпен в продължение на няколко часа.

С държавни награди, сред които Ордена на Британската империя, бяха удостоени 1097 жители на Великобритания и от страните на Общността на нациите. Сред наградените фигурираха Елтън Джон, Роджър Тейлър, Оливия Нютън-Джон, Стив Маккуин, Сам Мендес и др.