Ан Райнкинг - актриса, хореографка, носителка на награда "Тони" и сътрудничка на Боб Фоси, допринесла за разпространението на хибрида между джаз и бурлеска на и извън Бродуей, е починала на 71-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес.

Райнкинг е починала в събота, докато е била на посещение на семейство в Сиатъл, съобщава нейният мениджър Лий Грос. Причината за кончината ѝ не се разкрива.

Обучена като балерина, Ан Райнкинг е известна със своя смел танцов стил, въплътен в работата ѝ в нова постановка на мюзикъла "Чикаго" на Джон Кандър и Фред Еб.

Вижте снимки на Ан >>

В постановката Райнкинг се превъплъщава в образа на Рокси Харт. Актрисата създава хореографията "в стила на Боб Фоси" (1927 - 1987), оригиналния режисьор и хореограф на шоуто, предава БТА. Райнкинг и Фоси работят заедно в продължение на 15 години, като през няколко от тях са и любовници.

Снимка: Getty Images

Работата на Ан Райнкинг над мюзикъла "Чикаго" ѝ носи редица отличия, сред които най-престижната театрална награда "Тони".

Тя възпроизвежда своята хореография в продукции по целия свят - Англия, Австралия, Австрия, Швеция, Холандия и на други места.

В киното звездата е позната с ролите си в полуавтобиографичния филм "Ах, този джаз" на Боб Фоси, екранната версия на мюзикъла "Ани", романтичната комедия "Мики и Мод".

През 1998 г. Райнкинг е сърежисьор на "Фоси" - ревю-мюзикъл в три действие и своеобразен поклон към мъжа, оказал най-голямо влияние както в професионалния, така и в личния й живот.

Сред отдалите почит към Ан Райнкинг е композиторът, текстописец, драматург, актьор и създател на хитовия мюзикъл "Хамилтън" Лин-Мануел Миранда.

"Напусна ни един необикновен талант", написа Миранда в Twitter.