Години наред не й вярват, когато казва, че той я е изнасилил, а след това излиза интервю с Роман Полански, който я нарича "лъжкиня".

"Това беше последната капка", каза британската актриса Шарлот Луис в парижкия съд, който гледа дело за клевeта срещу френско-полския режисьор, предават АФП и БТА.

Кинодеецът, който е на 90 години и многократно е обвиняван в изнасилване и сексуално посегателство от десетина жени, не се яви в залата и бе представен само от адвокатите си. Всички погледи в съдебната зала се насочиха към 56-годишната Шарлот, която пристигна от Великобритания, за да се яви на делото. Тя разказа със съдействието на преводач, че в началото на 80-те години на миналия век, когато е била на 16, е работила като модел в Лондон. Тогава я попитали дали иска да се срещне с Роман Полански. Пристигайки в Париж с друг по-възрастен модел, тя е настанена в малък хотел, който обаче режисьорът "не смятал за много хубав" и двете били преместени в апартамента му.

"Отидохме на вечеря, върнахме се в апартамента, Карен си легна и ме остави сама с Роман. И тогава той ме изнасили", разказа Шарлот в съдебната зала. Въпреки това актрисата се снима във филма "Пирати", след което продължават да работят заедно с Полански. "Не знаех, че това, което ми се случи, е изнасилване", каза в съда в Париж Луис. "Той не беше ужасен, не ме биеше... и започнахме да работим заедно. Уважавах го, беше мил с мен", продължи тя.

За първи път Луис публично разкрива тези факти през 2010 г. в САЩ, където Полански е смятан за беглец от правосъдието от 70-те години на миналия век след присъда за "незаконни сексуални отношения" с 13-годишна малолетна. След това "преминах през клеветническа кампания, която почти унищожи живота ми", каза в съдебната зала Шарлот Луис, която изпадна в гневни ридания по време на показанията си, отбелязва АФП. "Съжалявате ли, че сте говорили?", попита адвокат от екипа, защитаващ Полански.

"Да, бих предпочела да не казвам нищо. Днес, ако някоя жена дойде при мен и каже, че е била изнасилена, и ме попита дали трябва да каже на някого, ще й кажа просто да го преодолеят", заяви Луис.

Прокурорът напомни, че целта на изслушването не е да се установи дали Роман е изнасилил Шарлот или доколко да се вярва на статията в таблоида. "Въпросът е дали Роман Полански е използвал неправомерно свободата си на изразяване", отбеляза той. 

Съдът ще произнесе решението си на 14 май, отбелязва АФП.