"Направих над 20 филма и 5 от тях са добри". Тази скромна реплика не принадлежи на актьор с епизодични или втостепенни роли в нискобюджетни холивудски филми, а на носителя на две награди "Оскар", четири награди "Златен Глобус" и престижното отличие за цялостен принос в киното "Сесил Демил" Томас Джефри Ханкс. 

Лъчезарното калифорнийско момче, което днес е признато за една от културните икони на Америка, празнува своя 65-и рожден ден. Роден е на 9 юли 1956 година в семейството на болничната служителка от португалски произход Джанет Мерилин и пътуващия готвач Еймъс Мелфорд Ханкс. Съпрузите имат четири деца и когато се развеждат първите три - Сандра, Лари и Том остават с баща си, а най-малкият - Джим - при майката Джанет. До 10-годишната възраст на Том, семейството се мести толкова често, че момчето живее в 10 различни къщи. 

Години по-късно в интервю за списание "Ролинг Стоун" актьорът ще признае: "Бях аутсайдер в училище. Бях ужасно, болезнено срамежлив. И в същото време бях момчето, което предизвикваше смях с коментарите си. Но никога не съм създавал проблеми. Бях много добро и отговорно дете". 

Някои не толкова известни факти за живота му обаче показват, че добротата и отговорността са негови неизменни спътници и след като вече е възрастен човек. 

Трагична загуба

През 1978 година, когато е на 22 години, Том Ханкс се жени за своята колежанска любов Саманта Люис. Те вече се радват на своя едногодишен син Колин, а 4 години по-късно в семейството им се появява и дъщерята Елизабет.

Том Ханкс с дъщеря си Елизабет

Снимка: Getty Images

Въпреки че бракът им се разпада и през 1987 г. Том и Саманта се развеждат, двамата остават близки приятели. Когато Саманта е диагностицирана с рак на костите, актьорът поема всичките й разходи по лечението. За съжаление след дългогодишна битка за живот, през 2002 г. първата голяма любов на Том Ханкс издъхва. 

Снимка: Getty Images

Българската следа

Маргарита Хасанова Ибрахимова е истинското име на жената, която от 33 години владее сърцето на холивудската легенда. Рита Уилсън е родена в семейството на българския мюсюлманин от Родопите Хасан Ибрахимов и гръцката му съпруга Доротея. Преди да сключи брак през 1988 г., Том Ханкс приема православната вяра. Двойката има двама сина - Честър Марлон Ханкс, роден през 1990 г., и 5 години по-малкият Труман Теодор. "Успехът на нашия брак беше въпрос на време, зрялост и общото ни желание за близост. Не че бракът понякога не е пълна катастрофа, но и двамата знаем, че независимо от всичко ще преодолеем всички проблеми заедно", обяснява актьорът.

Снимка: Getty Images

В кожата на 10 истински герои

Том Ханкс е може би актьорът, пресъздал най-много истински герои на екрана. Той играе в цели 10 филма, вдъхновени от реални личности. От американския телевизионен водещ, продуцент и писател Фред Роджърс в "A Beautiful Day in the Neighborhood", през астронавта Джим Ловел в "Аполо 13"  и отвлечения от сомалийски пирати капитан Ричард Филипс в "Captain Phillips" до изумителните превъплъщения, донесли му двете най-ценни статуетки в Холивуд - болния от СПИН адвокат Андрю Бекет във "Филаделфия" и разбира се незабравимия Форест Гъмп. 

Ханкс слага подписа си под договора за "Форест Гъмп" само 90 минути, след като е прочел сценария. Но има едно изискване - филмът да е исторически правдив. За да изиграе максимално точно Форест, актьорът "попива" южняшкия акцент на Майкъл Конър Хъмфрис - момчето, което играе младия Гъмп. Освен всичко друго, Том Ханкс се отказва от твърдия хонорар, който би могъл да получи за ролята, като вместо него в договора е записано, че той ще получи процент от печалбата от филма. Вярата му в качествата на лентата му носи над 40 милиона долара.

Най-високата награда от Американските ВМС

Заради ролята си на капитан Джон Милър в "Спасяването на редник Райън", на 11 ноември 1999 година Том Ханкс получава Награда за особени заслуги към обществото - най-голямото признание за цивилни от Военноморските сили на САЩ.

 "Този филм драматично повиши информираността и признателността на американското общество към саможертвата на американските ветерани по време на Битката за Нормандия", се казва в официалното съобщение на флота.

Embed from Getty Images

И не на последно място:

Том Ханкс и Ейбрахам Линкълн са роднини

Проследявайки родословното си дърво холивудската звезда открива, че е роднина с 16-я президент на САЩ Ейбрахам Линкълн по майчина линия. Ханкс е трети братовчед, с четири поколения разлика, на Честния Ейб. Общите им предци са Джон Ханкс (1680 - 1740) и съпругата му Катрин, които са прадядо и прабаба на Линкълн.

Но във всичко това може би няма нищо странно, защото "...животът е като кутия с шоколадови бонбони, никога не знаеш какъв ще ти се падне."

Честит рожден ден, Том Ханкс!

Снимка: Getty Images