Сред номинираните за най-добър актьор в поддържаща роля на наградите "Оскар" тази година фаворит Джонатан Ке Куан, но изпълненията на другите претенденти, които са в различни етапи на кариерите си, са не по-малко интересни, на мнение е американската преса.

Артистите, които неделя вечер ще премерят сили за отличието, са Брендън Глийсън за "Баншите от Инишерин", Брайън Тайри Хенри за "Да започнеш отначало" (Causeaway), Джъд Хърш за "Семейство Фейбълман", Бари Киогън за "Баншите от Инишерин" и Ки Хи Куан (известен още и като Джонатан Ки Куан) за "Всичко навсякъде наведнъж"

"Ще те номинират за "Оскар", казва актрисата Дженифър Лорънс на Брайън Тайри Хенри по време на снимките на филма "Да започнеш отначало". Хенри е озадачен, но Лорънс, която има четири номинации и една статуетка зад гърба си, се оказва права.

"Упорито ми напомняше, че е възможно да ме номинират. Наистина трябва да ѝ благодаря", казва Хенри пред Асошиейтед прес. "Наистина беше убедена."

Във филма Лорънс е войник, възстановяващ се от мозъчна травма, а Хенри играе огорчен механик, опитващ се да преодолее болката от автомобилна катастрофа, в която е умрял племенникът му.

"Всеки, който участва в продукцията на този филм, заслужава признание. Не бях само аз", казва още Хенри. "Надявам се, че тази номинация ще накара хората да използват въображението си, за да решат какво искат да видят от мен и тогава ще мога да им го предоставя."

Брайън Тайри Хенри

Снимка: Getty Images

Джъд Хърш пък получава предишната си номинация за награда "Оскар" преди 42 години.

"Първата (за "Обикновени хора") беше заради сцената ми с един 19 или 20-годишен младеж, втората (за "Семейство Фейбълман") беше заради сцената ми с друг 19 или 20-годишен младеж", казва той.

Най-голямата разлика е, че при онази първа своя номинация, която го изправя срещу колегата му Тимъти Хътън, той не иска да спечели.

"Този път нещата са различни", са думите на Хърш. "Не е нужно да се извинявам."

В някакъв момент той осъзнава, че, въплътен в ексцентричния Борис в продукцията на Стивън Спилбърг, той се превръща по-скоро в спомен, отколкото в герой.

"Това са спомените му като млад мъж, а не като сегашния Стивън", уточнява актьорът. "Аз имах спомени като млад и всеки един от тях се оказа леко преувеличен... Помислих си: "ето, това е интересно."

Джъд Хърш

Снимка: Getty Images

Брендън Глийсън, Колин Фарел и Мартин Макдона най-накрая получават своя шанс да работят заедно отново - мечта която споделят след съвместната си работа по филма "В Брюж", чрез "Баншите от Инишерин".

В този нов филм Глийсън играе Колм, чиято неочаквана молба за усамотение произлиза от умората му от "безсмислени разговори". Сега той иска да се посвети на писането на музика. Раздорът между героите е символичен - препраща към Ирландската гражданска война. Най-вече обаче се цели да се разкаже за опитите на един музикант да балансира работата си с изискванията на обществените норми.

Фарел, който също е номиниран за "Оскар", твърди, че е опознал себе си по-добре благодарение на Глийсън.

"Мисля, че всички ние сме романтици", казва Глийсън. "Но и не сме слепи. Познаваме и обратната страна на монетата."

Една от най-обсъжданите сцени от "Баншите от Инишерин" е сърцераздирателният разговор на Бари Киогън в ролята на Доминик и Кери Кондън в ролята на Шиобан. Доминик пита героинята на Кондън дали някога би искала да "се влюби в момче като мен". Тя учтиво го отхвърля и той въздъхва: "Е, отиде си мечтата. Най-добре да отида ей там и да направя каквото и да беше онова, което щях да правя."

"Беше шанс да покажа, че мога да бъда застрашителен с примес от малко наивност, с малко простодушие и честност", казва номинираният в категорията за поддържаща роля Киоган за "Vanity Fair".

Брендън Глийсън

Снимка: Getty Images

След излизането на "Всичко навсякъде наведнъж" в кината тази година, 51-годишният Джонатан Ки Куан - известен още като дете с героя си Малчо в "Индиана Джоунс и храмът на обречените", както и с ролята си в "Дяволчетата", е "завладян от емоции ежедневно".

След като се превръща в едно от най-разпознаваемите лица през 80-те години на миналия век, Куан решава да напусне киноиндустрията, когато е на 20 години, обезсърчен от липсата на възможности, пише БТА. На 49 години той прави своя последен опит и две седмици по-късно получава роля в номинирания за най-добър филм "Всичко навсякъде наведнъж".

"Дълго време това, което исках беше просто да имам работа", твърди Куан. "Просто възможността да играя във филми, да покажа на хората какво мога. "Всичко навсякъде наведнъж" ме дари с много повече от всичко онова, което бих могъл да пожелая някога."

"Има толкова много хора, които се съмняват в себе си, които имат мечти, от които са се отказали или не са смятали, че някога ще се сбъднат", добавя актьорът. "Надявам моята история да вдъхнови тези хора."

Церемонията по връчване на наградите "Оскар" ще се състои в неделя в осем часа по източната часова зона.

Джонатан Ки Куан

Снимка: Getty Images