Алек Болдуин заяви, че според него някои съдебни искове, подадени след фаталната стрелба на снимачната площадка на филма "Rust", са насочени към хора, които се смятат за "съдии с дълбоки джобове", а не непременно към тези, които евентуално са допуснали небрежност при инцидента.

"Това, което имате, е определена група от хора, участници в съдебни дела и каквито и да било други, от която и да било страна, чието отношение е: "ами хората, които вероятно изглеждат небрежни, нямат пари, а хората, които имат пари, не са небрежни", каза Болдуин по време на събитие на Международния филмов фестивал в Боулдър в събота.

Болдуин, обявен за "специален гост-програмист" на филмовия фестивал, не уточни за кой от многобройните съдебни процеси, заведени след стрелбата, говори.

Миналата есен Болдуин е боравил с реквизитен пистолет на снимачната площадка, когато е стрелял, убивайки операторката Халина Хътчинс и ранявайки режисьора на филма Джоел Соуза.

Снимка: Getty Images

"През цялата си кариера, без инциденти, съм разчитал на експертите по безопасност там да обявят оръжието за безопасно и никога не съм имал проблем, а това се случи", каза актьорът.

Семейството на Хътчинс е завело дело за неправомерна смърт срещу Болдуин, продуцентските компании на филма, продуцентите му и други ключови членове на екипа, а поне двама от членовете на екипа на филма също са подали искове срещу Болдуин и други фигури от продукцията.

Аарон Дайър, адвокат на Болдуин и други продуценти на "Rust", заяви в изявление за CNN по време на подаването на иска на семейство Хътчинс, че те "продължават да си сътрудничат с властите, за да установят как боеприпасите са пристигнали на първо място на снимачната площадка на "Rust". Всяко твърдение, че Алек е бил безразсъден, е напълно невярно. Той, Халина и останалата част от екипа са разчитали на изявлението на двамата специалисти, отговорни за проверката на пистолета, че той е "студен пистолет" - което означава, че няма възможност за изстрел, празен или друг."

Стопкадър: CNBC

Болдуин заяви, че в събота на актьорите "не им е позволено" да обявяват оръжията за безопасни.

"Когато някой, чиято работа е да гарантира безопасността на оръжието, предаде на друг, чиято работа е да бъде вторичното ниво на защита за безопасността на оръжието, и той ви предаде това оръжие, вие заявявате, че това оръжие е безопасно. Така съм го правил през целия си живот, защото не ти е позволено като актьор да обявиш оръжието", казва актьорът.

"Тя беше прекрасна жена и беше талантлива", каза Болдуин за Хътчинс.