Актьорът Алек Болдуин ще се изправи на 10 юли пред съда заради стрелбата на снимачната площадка на филма "Ръжда" (Rust) от 2021 г., при която беше убита операторката на продукцията Халина Хъчинс, предадоха осведомителните агенции, като цитираха решение на съдия от щата Ню Мексико.

Болдуин е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост. Операторката Халина Хъчинс почина, пронизана от боен куршум от оръжие, с което актьорът репетира сцена.

Оказа се, че оръжейничката на продукцията Хана Гутиерес по погрешка заредила боен патрон в репродукция на револвер Колт 45, с който Алек Болдуин стреля по време на репетиция на снимачната площадка край Санта Фе, щата Ню Мексико.

Гутиерес вече беше изправена пред съда миналата седмица по обвинение в непредумишлено убийство, каквото е предявено и на Алек Болдуин. Според прокурорите тя е проявила "небрежност и непрофесионалност" в работата си. Оръжейничката казала на полицията, че е заредила пистолета на Болдуин, като е объркала бойния с макетен патрон.

Защитата й твърди, че Гутиерес е изкупителна жертва за неуспеха на актьора да спазва правилата за безопасност на оръжията, както и на хаотичната нискобюджетна продукция, при която са пренебрегнати указанията за безопасност, за да се спести време.

Болдуин отрича да е отговорен за смъртта на Хъчинс. Неговите адвокати планират да подадат молба за отхвърляне на обвиненията на основание, че не са спазени определени правила, когато през януари те отново бяха повдигнати.

По време на процеса срещу Гутиерес в понеделник експертът по огнестрелни оръжия от ФБР Брайс Зиглер заяви, че италианският револвер "Пиета", който Болдуин е държал, нямало да произведе изстрел, ако е заредил оръжието, но не е натиснал спусъка.

Свидетелските показания са в контраст с първоначалните коментари на Болдуин след стрелбата. През декември 2021 г. той заяви пред телевизия Ей Би Си, че заредил пистолета, но не е натиснал спусъка.

Обвиненията срещу Болдуин бяха свалени миналата година, след като се появиха нови доказателства, че пистолетът може да е модифициран и да е произвел изстрел, без да е натиснат спусъка, припомня Ройтерс.

Независима експертиза обаче потвърди становището на експерти от ФБР след независима проверка, че пистолетът няма да произведе изстрел, без да се натисне спусъкът.

Зиглер заяви, че не е забелязал никакви промени по огнестрелното оръжие, когато то е пристигнало в лабораториите на ФБР в Куантико, щата Вирджиния. "Когато го получих, функционираше нормално", каза той.