С родители като нейните ALMA не е имала много избор - ясно е, че гените ще дърпат към изкуството и по-точно към музиката. Дъщерята на Саня Амуртлиева, сега артист на "Вирджиния рекърдс", издаде първата си песен, когато беше на 15 - "Perfect" и тя веднага се превърна в хит. Парчето се въртеше в Гърция, Турция, Израел, Румъния и Полша. Баща й Тимъти Доудъл е бивш управляващ директор на концертите за Централна и Източна Европа на най-големия глобален промоутър Live Nation (продуциращ артисти като Шер, Риана, Лейди Гага, Rolling Stones, Coldplay, Ед Шийрън).

Когато била малка на шега започва да записва кавър версии на любимите си парчета и ги качва в личния си профил в Инстаграм, където я забелязва един от най-добрите румънски продуценти и автори - Крис Тарчеа (Моноар). През 2019 г. излиза дебютният ѝ сингъл "Perfect", плод на съвместната ѝ работа с Моноар, който събира над 3 милиона стрийма в Spotify, 6 милиона гледания в YouTube и заема #1 позиция в официалния Airplay Chart на България. Със следващите си парчета "Don't Know", "Out of Control", "Be Alright", "My Mama Told Me" и "Far Faraway", ALMA става любимка на радиостанциите в цяла Източна и Централна Европа, а песните ѝ заемат водещи позиции в официалните музикални класации на Полша, България, Македония и др.

В началото на февруари излезе последната й песен "Close the door".

- ALMA, би ли ни разказала малко повече за песента "Close The Door", как се роди?

Създадохме песента в импровизирано студио инсталирано в една от дървените финландски къщи на хотел "Ястребец", в Боровец, където се проведе второто издание на Sofia Songwriting Camp. В сесията участвахме трима - Крис Тарчеа (Моноар) - румънецът, който първи повярва в мен, една талантлива певица от Норвегия - Джулия Финсетър и аз.

- Има ли врата в живота, която би искала да затвориш?

Често ми се иска да затворя вратата, когато майка ми реши да ми подрежда стаята. Хаха! А иначе не съм фен на затворените врати. Опитвам се да отварям колкото се може повече врати, а не да ги затварям.

- Разкажи ни за сцените под вода във ваната, как станаха? Как си пое въздух?

Когато започнахме да снимаме сцената с ваната, моят мениджър от екипа на "Вирджиния" успя да хване вълшебен момент с камерата. Точно него запечатахме на обложката на сингъла. При влизането ми във ваната обаче, водата се оказа вряла. Наложи се с един маркуч да наливат студена вода, за да може температурата да стане поносима. Много беше смешно. Докато снимахме тази сцена, единственото, за което мислех е колко вода ми влиза в носа, въпреки че всички казаха, че изглеждало добре. Добре, че мога да се гмуркам и да издържам под вода.

- Стана ли нещо непредвидено?

Да, роклята, с която бях, пусна боя и водата започна да се оцветява. Това наложи да сме изключително експедитивни със снимките.

Как дойде идеята за клипа?

Сменихме много сюжетни линии докато стигнем до правилната, която се роди след разговор с майка ми в колата. Просто започнахме да анализираме текста и посланието му. Във видеото има два контрастни образа, два различни гласа - единият е меланхоличен и нежен, а другият е гневен и безмилостен. Има обаче и още две персони - едната е измъчвана от тези гласове, а другата е в мир с тях и съответно със себе си. Само последната е щастлива и лека. Най-труден за изпълнение за мен беше тъмният глас, мъчителката, защото не е лесно тотално да се отпуснеш пред толкова много хора на снимачната площадка и да извадиш нещо съвсем различно от себе си.

- Разкажи ни за живота в Англия. Откри ли приятели за "цял живот" в училището, сподели ни забавни случки и истории от това време?

Пазя любими спомени от всяко място, на което съм живяла. Създадох много приятелства, които поддържам и до днес. Цялото ми преживяване в училище беше забавно и много щуро, наситено с много положителни емоции.

- Къде ще продължиш образованието си?

Кандидатствала съм в няколко университета в Англия и Холандия. В част от тях вече съм приета, от другите все още чакам отговор. Специалностите, за които съм подала документите си са много различни - философия, театър, немски и др. Все още обаче не съм решила накъде ще поема.

- Какво друго предстои? Върху какво работиш?

Предстоят още много музикални проекти. През последните месеци съм написала над 30 нови песни. Нямам търпение да ги чуете.

Снимка: Вирджиния Рекърдс

- Остава ли ти време за волейбол?

За съжаление от 2 години не съм тренирала професионално, защото в Лондон, където учих, волейболът не беше част от програмата. Там тренирах хокей. Сега играя волейбол за удоволствие.

- Как стана ясно, че ще се занимаваш с музика?

Започнах да се занимавам с музика на шега. Качвах кратки акустични видеа в социалните мрежи и бях забелязана от един от партньорите на майка ми - румънски продуцент, който ме покани в студиото си. Успехът на първата песен, която създадохме заедно доведе до светкавично за мен развитие. Така музиката стана много важна част от пътя ми.

- Каква музика слушаше като по-малка, и сега?

Баща ми слуша класическа музика и много джаз. Той започна и много да ме води на опера. В същото време понеже той беше организатор на най-големите концерти в Източна Европа съм имала привилегията да присъствам на страхотни събития - "Depeche Mode", Мадона, "Metallica", Лейди Гага, Стинг, Риана са само част от артистите, на чиито концерти съм била. С майка ми от друга страна постоянно слушахме най-различни стилове и артисти - Лана Дел Рей, Аделб, "Chambao", Шаде, рок музика, фламенко, денс, поп. Благодарение на родителите си, днес не си слагам жанрови граници.

Снимка: Viginia Records

- Колко често идваш в България и кои са любимите ти неща тук?

След като завърших училище се прибрах в България и сега съм си тук. Живея с майка ми и съм щастлива, че имаме време една за друга. В момента имам възможност да отделя време за създаване на нова музика. Докато бях на училище, това беше много трудно за координиране.

- "My Mama told me" - какви напътствия за живота ти дава твоята майка? А за професията? Какво си научила от нея?

Майка ми ме учи да съм независима и да се боря за нещата, които ме вълнуват и искам да ми се случат. Учи ме да изразявам себе си и позицията си. Да не се спирам пред нищо.

- Трудно или лесно е да си дете на известни родители и то в музикалния бизнес?

За мен те са просто моите родители. Гордея се много с тях, защото освен добри и умни хора, са успешни и много трудолюбиви.

- Доколко са ти помогнали и доколко гониш пътеките си сама?

Родителите ми винаги са ме окуражавали да се занимавам с много неща, да градя собствен свят, без се страхувам от провал. Благодарение на тях се усещам силна, както казвате, да си гоня пътеките сама.

Снимка: Virginia Records

- Майка ти е актриса по диплом, засичате ли се и на тази сцена и как? Забавно ли е да си имаш такава мама?

С майка ми сме големи фенове на театъра и киното. При всяка възможност ходим заедно на нови прожекции и постановки. С нея си приличаме по много неща. Интересът към сцената е едно от тях. В последните ми две години в училище един основните ми предмети беше именно театрално изкуство. Сякаш има някакъв поток, който ме дърпа в подобна на нейната посока. Мисля, че майка ми е необикновена жена.

- Берлин и Лондон, разкажи ни любим спомен, история от двата мегаполиса?

Обожавам Берлин. Това е най-артистичният и динамичен град, в който съм била. Хората там ме зареждат и ме правят истински щастлива. За Лондон не мога да кажа същото. Градът е прекалено сив и мрачен за мен. Въпреки това го свързвам със сестра ми и моментите ни заедно.

- Какво мислиш за времето, светът, в който живеем?

Възпитана съм в дух на либерални ценности, на уважение към другия, на съпричастност и критично мислене. Затова искам светът, в който живея да е именно такъв - свободен, мирен, добър за обитателите си. Войната в момента е шокиращо за всички ни преживяване.

- Какво според теб е смислено и пълноценно изживян живот?

Не мисля, че има правилна формула, по която да се живее. За всеки е различно. Аз ще слушам вътрешния си глас и ще следвам интуицията си.