Дон Евърли от емблематичното рокендрол дуото The Everly Brothers, почина на 84-годишна възраст.

"Дон живя с това, което чувстваше в сърцето си. Изрази признателността си да изживее мечтите си.. със своята сродна душа  и съпруга Адела и да споделя музиката, която го направи единия от братята Евърли", се казва в изявление на семейството му в списание "Лон Анджелис таймс", предаде БТА.

От семейството потвърдиха за кончината му, но не се посочва причината за нея. Дон е починал в събота в Нашвил, Тенеси. Преди няколко години - през 2014 г., си отиде и брат му Фил Евърли, на 74-годишна възраст.

Братята Евърли имаха хитове по целия свят в края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век. Като част от тях са "Bye Bye Love", "Wake Up Little Susie", "All I Have To Do Is Dream", "So Sad"  и други.

Дуото се разпада пред 1973 г., което довежда и до малко отчуждение помежду им. По време на раздялата им всеки от тях преследваше самостоятелна кариера, но успехът им не беше толкова голям. Десетилетие по-късно те отново се събират и издават още 3 албума.

"Евърли брадърс" са сред първите въведени в Залата на славата на рокендрола през 1986 г. заедно с Елвис Пресли, Джеймс Браун, Литъл Ричърд, Чък Бери, Сам Кук, Бъди Холи.

В интервю от 1986 г. пред Асошиейтед прес, Дон Евърли казва, че двамата са успели, защото "никога не сме следвали тенденциите. Правихме това, което ни харесваше и следвахме инстинктите си".

Музиката на двамата братя е повлияла на цяло поколение групи през 60-те години - от Джон Ленън и Пол Маккартни от "Бийтълс" , които в началото на кариерата си са известни като "Форевърли брадърс" до "Саймън и Гарфънкъл", "Бийч бос", "Бърдс".