Носителката на "Оскар" Ан Хатауей и новозеландската актриса Томасин Маккензи са звездите на мрачна екранизация с елементи на филм ноар по дебютния роман "Айлийн" (2015) на Отеса Мошфег, представена миналата седмица на кинофестивала "Сънданс" в Парк сити, Юта.

Главната героиня Айлийн е странна млада жена с живо, чувствено и понякога опасно въображение. Реалният ѝ живот обаче е съвсем различен. През 1964 г. тя работи като секретарка в затвор за момчета в Масачузетс и се прибира у дома при депресиран, жесток баща, който изглежда доволен да се напива до смърт.

Айлийн е безнадеждно самотна и малко огорчена, докато не се появява нова бляскава служителка - Ребека Сейнт Джон, Хичкокова блондинка с докторска степен от Харвард, вкус към мартинито и увереност на първия съвременен секссимвол Мей Уест.

Ролята на Айлийн е поверена на новозеландската актриса Томасин Маккензи, а като загадъчната Ребека зрителите ще видят носителката на "Оскар" Ан Хатауей. Режисьор на филма е Уилям Олдройд.

В свое интервю в рамките на фестивала авторката на романа Отеса Мошфег, която помага за адаптирането на сценария, каза, че "Ребека помита и отнася Айлийн и зрителя в нещо "наистина лепкаво".

Снимка: АР/БТА

Въпреки че познават историята и героите наизуст, когато Мошфег и съпругът ѝ Люк Гьобел започват да пишат сценария, внезапно пред тях се отварят нови измерения за персонажи като бащата на Айлийн Джими (в ролята Шей Уигъм). Впоследствие актьорите добавят свои собствени измерения.

"Знаех, че ако историята бъде претворена във филм, ще привлече страхотни актьори, защото те с удоволствие ще играят тези роли. Не съм срещал актьор, който да е така емоционално достъпен и откровен като Томасин Маккензи", казва режисьорът Уилям Олдройд.

Още преди да получи ролята, Маккензи, която е избрана измежду множество кандидатки, е запозната с творчеството на Отеса Мошфег и е неин фен, предава БТА. Актрисата познава и героинята си Айлийн и дълбоко съпреживява копнежа и самотата ѝ, докато мечтае за по-вълнуващ живот, възможността за който изглежда се отваря пред нея в образа Ребека.

"Имах голям късмет, че разполагах с книгата, за да работя с нея", споделя Томасин Маккензи.

Томасин Маккензи

Снимка: АР/БТА

Носителката на "Оскар" Ан Хатауей, от друга страна, трябва да е впечатляваща за да изиграе Ребека, чието име е поклон към адаптацията от Алфред Хичкок на едноименната книга на Дафни дю Морие.

"Ребека за мен представлява човек, жена, която безспорно е брилянтна, но живее в момент от историята, в който е доста опасно открито да бъде такава", казва Ан Хатауей. "Това, към което всички се стремяхме, беше как една брилянтна персона да се защити и да си даде възможност в подобно време? Именно тук идва голяма част от блясъка, защото тя е в състояние да позволи на хората да мислят каквото си искат, докато същевременно запазва неприкосновението на своето доста интензивно "аз".

Ан Хатауей

Снимка: АР/БТА

Филмът "Айлийн" се оказва донякъде освобождаващо изживяване за всички, позволявайки на актьорите да се разгърнат и да играят, на Отеса Мошфег да даде възможност на романа си да бъде "нещо друго", а на режисьора Уилям Олдройд да прави точно това, което иска, без вмешателства.

"Това е истинската независимост", казва той.

Уилям Олдройд

Снимка: АР/БТА