Получилата съвсем наскоро втората си номинация за "Оскар", актрисата Анджела Басет също ще бъде отличена от американската Гилдия на дизайнерите на костюми с награда "Спотлайт", пише задокеанската преса.

Призът се връчва на актьори, които са постигнали забележителна кариера, като са въплътили ролята на дизайна на костюмите в работата си.

Басет беше номинирана по-рано тази седмица за поддържаща роля като кралица Рамонда в "Черната пантера: Уаканда завинаги". Тя е първият артист в света, номиниран за "Оскар" за роля във филм на "Marvel".

Дизайнерката на костюми Рут Картър, която спечели "Оскар" през 2019 г. за работата си в "Черната пантера" и сега отново е номинирана за продължението "Уаканда завинаги", работи с Басет и по двата филма, пише БТА. Картър и Басет имат връзка отпреди 30 години, през които работят заедно и по "Какво общо има това с любовта", "Малкълм Х" и "Как Стела откри любовта".

"Непрекъснато си сътрудничим", каза Картър пред сп. "Varierty" в скорошно интервю и добави: "Съвместната ни работа обаче не се свежда до "Какъв цвят да бъде тази рокля?", а си казваме: "Какъв е смисълът на сцената и как най-добре да изобразим този герой и личност?"

Снимка: АР/БТА

Предишни носители на отличието са Чарлийз Терон, Кейт Бланшет, Хали Бери, Кери Уошингтън и Глен Клоуз.

"За Гилдията на дизайнерите на костюми няма по-голяма чест от това да ознаменува кариерата на несравнимата Анджела Басет навръх нашата 25-а годишнина", каза Тери Гордън, президент на гилдията и допълни: "Сътрудничеството й с дизайнерите на костюми очарова публиката по целия свят от десетилетия, а това я прави идеален носител на "Спотлайт" за тази година."

Снимка: Форум Филм България / Marvel Studios

Церемонията по връчването на наградите на Гилдията на дизайнерите на костюми ще бъде се състои в Лос Анджелис на 27 февруари тази година.