Холивудската актриса и доскоро посланик на добра воля на ООН Аджелина Джоли разкритикува действията на Израел в ивицата Газа, като заяви, че невинни жители са "бомбардирани" и в резултат на това анклавът се превръща в масов гроб, предаде ТАСС, като цитира неин пост в профила й в Инстаграм.

Публикацията е във връзка с ударите по бежанския лагер "Джабалия", като палестинците обвиняват за тях Израел.

"Това е умишлено бомбардиране на население, попаднало в капан, което няма къде да избяга. Вече почти две десетилетия Газа е затвор на открито, който бързо се превръща в масов гроб. 40 процента от убитите са невинни деца. Цели семейства са убивани", написа Джоли.

Според нея световната общност "само наблюдава" как милиони палестински цивилни граждани са подложени на "колективно наказание"... Актрисата също така казва, че жителите на Газа не получават храна, лекарства и хуманитарна помощ "в нарушение на международното право".

"Отказвайки да поискат хуманитарно прекратяване на огъня и пречейки на Съвета за сигурност на ООН да наложи такова и на двете страни в конфликта, световните лидери стават съучастници в престъпления", посочва в публикацията си бившият посланик на добра воля на ООН.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Angelina Jolie (@angelinajolie)

На 31 октомври контролираното от "Хамас" Министерство на здравеопазването в ивицата Газа съобщи, че Израел е нанесъл серия от въздушни удари по бежанския лагер "Джабалия". Според ведомството най-малко 50 души са станали жертви на нападението. Същите данни бяха изнесени от директора на намиращата се наблизо т.нар. индонезийска болница. По-късно палестинското Министерство на вътрешните работи съобщи, че броят на загиналите и ранените надхвърля 400 души, като половината от тях са деца, припомня ТАСС.

Пресслужбата на Израелските сили за отбрана потвърди удара по Джабалия. Говорителят на израелската армия Джонатан Конрикус заяви, че целта на атаката е бил подземен комплекс, в който се е укривал Ибрахим Биари, командир на бойно подразделение на "Хамас". Според него убитият при удара Биари е имал важна роля при планирането на нападението на  "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, отбелязва ТАСС.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Angelina Jolie (@angelinajolie)