Антония Петрова-Батинкова, която стана майка за първи път навръх имения си ден, е родила по естествен път. Това сподели щастливата майка пред Dir.bg.

Вижте бременната Антония >>

"Родих естествено. Много се гордея", разкри госпожа Батинкова.

Щастливото събитие дойде на желан и фундаментален ден за семейството. 17-и много важна дата за Батинкови, както в личен план за самия Ивайло, така и в историята на любовта и връзката на семейството. Те се запознаха съвсем случайно на същата дата през март 2018 година, а на 17 юни се врекоха във вечна вярност.

В последно време стана ясно, че раждането с Цезарово сечение се е превърнало в световна епидемия. В България всяка втора жена ражда със секцио, а според данни на НЗОК в някои болници процентът на раждането с операция достига 100%.

В края на миналата година СЗО предупреди, че милиони жени се подлагат на риск при раждане с Цезарово сечение, което не се налага от медицински фактори. По данни на организацията споменатата операция носи отрицателни последствия за майката и за новороденото. При родилката след операцията се увеличават рисковете от помятания при следващи бременности. Що се касае до бебетата, цезаровото сечение е свързано с повишен риск от хоспитализация в отделенията за интензивна терапия на новородените, с повишен риск от астма и затлъстяване, предупреждават медицинските експерти.