Младата певица от Лондон Арло Паркс е тазгодишната носителка на престижната британска музикална награда "Мъркюри", съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Отличието се присъжда на 21-годишната певица, авторка на песни и поетеса за дебютния й албум "Collapsed In Sunbeams".

"Избрахме изпълнителка с уникален глас, която използва забележително красиви текстове, за да извика сложните теми за психичното здраве и сексуалната идентичност, и която е напълно в унисон със своето поколение", каза радиоводещата Ани Макманъс", обявявайки името на победителката.

Дебютният албум "Collapsed In Sunbeams" на Арло Паркс излезе на музикалния пазар през януари тази година и достигна третото място в британските чартове.

След като беше обявена за носителка на наградата "Мъркюри", Арло Паркс сподели, че са били нужни много жертви и труд, за да стигне до тук.

"Имаше моменти, в които не бях сигурна дали ще успея, но съм тук днес, така че много ви благодаря.", допълни тя.

Embed from Getty Images

Арло Паркс, след като печели наградата "Mercury Music Prize" 2021

Паркс надделя на други 11 претенденти за приза, сред които рокаджиите от "Улф Алис", композиторката Хана Пийл, джаз музикантката Нубия Гарсия, рапърите Гетс и Бъруин.

Наградата "Мъркюри" е учредена през 1992 г. и се присъжда за най-успешен албум на британски или ирландски изпълнител. Паричният й еквивалент е 25 000 британски лири. Миналата година с приза беше отличен певецът Майкъл Киванука за третия си албум.