Певецът Ъшър, който е смятан за една от влиятелните фигури на съвременната поп музика, беше почетен с приз за цялостно творчество на церемонията за наградите БЕТ в Лос Анджелис, предаде АП, цитирана от БТА.

Преди да му бъде връчено почетното отличие, Ъшър за пети път спечели наградата за най-добър ритъм енд блус/поп изпълнител. Така той зае второто място след Крис Браун за най-много призове в тази категория. 

На 45 години Ъшър е вторият най-млад носител на наградата БЕТ за цялостно творчество. Единствено Уитни Хюстън - първата носителка на почетния приз през 2001 г., го е получила на по-ранна възраст - 37 години.

Вижте снимки на Ъшър >>

"Определено не беше лесно да стигна дотук, но си заслужаваше", каза той. Много от звездите, присъстващи на церемонията, отдадоха почит към Ъшър, изпълнявайки негови хитове.

По две награди спечелиха певиците Тайла и Виктория Моне.

Тайла беше отличена в категориите за най-добър нов изпълнител и най-добър международен изпълнител. Южноафриканската певица е едва третият носител на приза за най-добър нов изпълнител, който не е роден в САЩ. Преди нея отличието са получавали родената в Тринидад Ники Минаж и Сам Смит, който е роден в Англия.

Песента "On My Mama" на Виктория Моне спечели приза за видеоклип на годината, както и специална награда БЕТ за мотивиращи и овластяващи песни на жени изпълнители.

 

Кендрик Ламар беше отличен като най-добър хип-хоп изпълнител за рекордния седми път. Той победи Дрейк, който е печелил четири пъти в категорията.

Снимка: Getty Images

В категорията за най-добра хип-хоп изпълнителка отличието отиде при Ники Минаж за рекордния осми път. Това е първата й победа в тази категория от осем години.

Снимка: БТА/АР

 

В категориите за спортист и спортистка на годината отличията получиха съответно Джейлън Брънсън и Ейнджъл Рийс.

Водеща на церемонията в театър "Пийкок" в Лос Анджелис за наградите БЕТ за трети път беше актрисата Тараджи Хенсън. Със свои изпълнения на наградното шоу се представиха Хенсън, Меган дъ Стелиън, Лорин Хил и синът й YG Marley, Чайлидш Гамбино, Тайла, Виктория Моне, Айс Спайс, Коко Джоунс, Кики Палмър, Съмър Уокър и други. Уил Смит изпълни за първи път на живо новата си песен "You Can Make It".

Наградите БЕТ, учредени през 2001 г., се присъждат за изключителни постижения на афроамерикански актьори, изпълнители и спортисти.