Актрисата Ашли Джъд, е с тежко минало, но със сериозни успехи в киното. Как животът й се обръща?

"Грахово зрънце", както е често наричана или ако използваме истинското й рожденно име Ашли Симинела, е родена преди 55 години, в Гранада Хилс, Калифорния. Тя произлиза от семейство на артисти, по-конкретно майка й и сестра й, които са музиканти. Бракът на родителите й не е здрав и през 72-ра година се разделят. Поради артистичните наклонности в семейството, на Аш й се налага често да бъде "пренасяна" от роднина на роднина, докато сестра й и майка й, кънтри певици (The Judds), пътуват из страната.

Ашли и сестра й Уинона Джъд

Снимка: Getty Images

"Граховото зрънце" прекарва голяма част от детските си и тийн години в Кентъки, а за дванайсетте години на обучението си тя сменя 13 училища.

Снимка: Getty Images

След завършването си специализира френски език в университета в Кентъки и един семестър следва в чужбина. За да завърши там са й били необходими документи за обучението, които в случая на Ашли, били недостатъчно, и поради тази причина бакалаварската й титла от 90-те години пристига чак през 2007-а. Три години по-късно Аш получава и магистърска степен по публична администрация от Харвардския университет.

А след завършването...

Не напразно казват във филмовата индустрия: "Пробил си, когато участваш във филм с Крисчън Слейтър"

Точно това се случва с Джъд, когато получава първата си роля във филма "Kuffs". Може и да не я прави богата, но я вкарва в гилдията на филмовите актьори, което й отваря впоследствие много други врати.

През 93-а (почти веднага след висшето си образование), получава главна роля в "Ruby in Paradise", който филм дори печели награда на Филмовият фестивал в Съндас. След успеха си в Руби Джъд започва да надгражда с участия в още по-големи продукции:

Филмът "Smoke and Heat" от 95-а, "A Time to Kill" - 96-а, "The Locust" през същата година и може би най-впечатляващият - "Норма Джийн и Мерилин", като играе главната роля, самата Норма, където е трябвало да се снима гола. Това е шок за младата и талантлива актриса, все пак досега не й се е било случвало, а пък и Аш се е притеснявала от това как е щяла да реагира майка й.

Но талантът на Симинела не се простира дотук. През 97-а тя демонстрира способността си да играе и в трилъри като "Double Joepardy" и "Eye of the Beholder". И ако в тези филми някой не е успял да я гледа, то почти няма човек, който да не знае "Дивергенти", в който, разбира се, участва и Ашли.

Биографични, трилъри...и драматични филми. Да, в професионалното портфолио на Аш са включени почти всички сюжети на филми. Талантът Джъд бързо печели уважението на Холивуд, както и наградата "Златен глобус" заради ролята й на Линда Портър в "Де-любов".

Освен актьорската й игра, като много нейни колеги и тя не се ограничава единствено с нея. Цели се на високо, като пробва в различни сфери, една от тях е политиката. За съжаление така и не й потръгва и тя не успява да направи трайно впечатление на обществеността, въпреки сериозните й заявки.

Но нека поговорим малко за любовният й живот.

Докато "актьорства" през 2001-а се омъжва за състезателя Дарио Франкити. Бракът им не е лесен, през 2007-а Ашли постъпва в център за психично здраве, поради все по-честите й периоди на депресия и безсъние. Двамата прекарват доста време заедно - 11 години, ако трябва да сме точни. Но нещата се объркват и през 2013 г. се разделят.

Това обаче не е краят на историята за Джъд, която се опитва да се върне при бившия си, след като той претърпява ужасна катастрофа през същата година. Уви, това да се съберат отново се оказва без успех.

Тежките моменти...

Освен раздялата и престоя в клиниката, Ашли се сблъсква с още нещо ужасно. Изнасилване, два пъти.

Колкото и да й е трудно да говори за това, на по-късен етап актрисата все пак избира да разкаже за случилото се пред The Guardian. Там обвинява продуцента Харви Уайнстийн за това, че я е изнасилил и се опитал да попречи на професионалното й развитие. "Бих искала да мога да върна времето назад и да предотвратя това", споделя. За нещастие актрисата е изнасилена два пъти, като вторият е от човек, от когото забременява. Травмата я мотивира по-късно да стане активист, който защитава пострадалите от насилие. И това я прави невинаги разбирана от обществото.

Всъщност има моменти, в които действията ѝ се обръщат изцяло срещу нея. Например веднъж тя бе остро критикувана и получи отпор заради коментарите си за нелегалния секс. По данни на Rolling Stone актрисата заявява, че е привърженик на идеята да стане незаконно плащането за секс услуги, но не и незаконна неговата продажба.

В Инстаграм профила си обяснява надълго и нашироко и за "работничките" в тази индустрия, които са подложени под натиск.

Въпреки всичко Джъд остава силна и говори за всичко, което е преживяла. Не си спестява и нещастния случай през февруари 2021 г., когато претърпява инцидент, в резултат на който получава сериозни наранявания. Според ABC News Джъд почти губи крака си в Конго след падане. Болката е огромна и й отнема много усилия, за да остане силна в този момент.

Неотдавна тя написа в Инстаграм, че все още се възстановява от инцидента.

Ашли Джъд или както казахме в началото "Граховото зрънце" е човек с минало. През живота си преминава сама през много трудности. Силното желание за развитие обаче я води до това да стане разпознаваемо лице по цял свят. Самоук актьор, които просто носи таланта в себе си.

Снимка: Getty Images