Изпълнения на шведската група АВВА и американската Blondie са сред новите попълнения в Националния звукозаписен регистър на Библиотеката на Конгреса на САЩ, съобщават АП и БТА.

В регистъра вече са включени албумът Visitors на АВВА от 1976 г., албумът Ready to Die на The Notorious B.I.G. от 1994 г., пробивът на Blondie Parallel Lines от 1978 г. и версията на Rudolph the Red-Nosed Reindeer на Джийн Отри.

Библиотекарят на Конгреса Карла Хейдън обяви 25-те нови заглавия за 2024 г. във вторник, като в изявлението си заяви, че те са "достойни за запазване за всички времена въз основа на тяхното културно, историческо или естетическо значение в националното звукозаписно наследство".

Песента на пуерториканския певец Ектор Лаво "El Cantante" от 1978 г., написана от Рубен Блейдс, ще влезе в регистъра заедно с песента от 1990 г. на мексиканския певец Хуан Габриел "Amor Eterno", която е посветена на майка му.

Други заглавия, за които се смята, че са сред "определящите звуци от историята и културата на нацията", са албумът Surrealistic Pillow на Jefferson Airplane от 1967 г., албумът Dookie на Green Day от 1994 г. и Wide Open Spaces на The Chicks от 1998 г.

Албумът със скечове на Лили Томлин от 1971 г. This Is a Recording е единственият комедиен и единственият немузикален запис в тазгодишния списък.

Джийн Отри, пеещият каубой, който е сред най-големите американски звезди в средата на 20-и век, записва окончателната версия на "Rudolph, the Red-Nosed Reindeer" през 1949 г. Миналата година към регистъра, който вече наброява 650 заглавия, се присъедини и още един по-нов, но вечен празничен хит - "All I Want For Christmas Is You" на Марая Кери.

 

The Visitors е четвъртият албум на шведската супергрупа ABBA с диско мотиви и включва хитовете им "Dancing Queen", "Money, Money, Money" и "Fernando".

Blondie и певицата Дебора Хари направиха своя търговски пробив с Parallel Lines - албум с прочутата черно-бяла обложка на райета, в който е включена песента Heart of Glass. Тази година към тях се присъединява друга класика на нюуейва от същата година - едноименният дебютен албум на група The Cars.

Албумът на The Notorious B.I.G от 1994 г. Ready to Die с участието на Juicy и Big Poppa остава единственият, издаден приживе.