Във вторник от двореца публикуваха поканата за коронацията на Чарлз III и Камила, която ще се състои на 6 май.

Събитието ще бъде в Уестминстърското абатство и в сравнение с коронацията на кралица Елизабет II през 1953 г. ще е в намален състав, пише изданието Mail on Sunday.

Според прессъобщение от Бъкингамския дворец художникът Андрю Джеймисън е създал ръчно рисуваната илюстрация от акварел и гваш върху поканата, която е препратка към официалната коронационна емблема на краля. Поканите ще бъдат отпечатани на рециклирана хартия със златно фолио, което не е изненадващо за Чарлз, който е дългогодишен защитник на околната среда.

Джеймисън е илюстратор и писар в Кралската служба в Лондон и е направил кралския патент, с който принц Уилям стана херцог на Кеймбридж, след като се ожени за Кейт Мидълтън през 2011 г.

В поканата художникът е включил и образа на Зеления човек - "древна фигура от британския фолклор, символ на пролетта и възраждането, което да отпразнува новото управление", се казва в съобщението за пресата. На нея присъстват листа от глог, бръшлян и дъб, както и "емблематичните цветя" на Обединеното кралство. Има и метличини, диви ягоди, кучешки рози и сини камбанки, които са символ на любовта.

"Да бъда поканен да изиграя роля в такова историческо събитие на нашата нация е невероятна чест и възможност за цял живот, върхът на моята кариера", каза Джеймисън в изявление, предоставено на Insider.

"Надявам се, че тези, които видят поканата, ще изпитат толкова радост от нея, колкото и аз от създаването ѝ. Пожелавам на тяхно величество всички добри пожелания за предстоящото тържество."

В поканата присъстват и пеперуди, които често се свързват с новото начало. Джеймисън е включил в илюстрацията си и животните, изобразени на гербовете на Чарлз и Камила: лъв, глиган и еднорог.

Според Town & Country рядко се случва някой, който се ожени за кралското семейство, да стане част от ордена, което прави ролята на Камила още по-значима.

Според Бъкингамския дворец поканата ще бъде изпратена до над 2000 души.

Внукът на крал Чарлз Трети - принц Джордж, и малките наследници на кралицата консорт Камила ще имат водещи роли в коронацията на британския монарх следващия месец.

Снимка: Getty Images

Джордж, който е на 9 години и е най-големият син на престолонаследника Уилям, ще бъде един от четиримата придружители на краля на церемонията и ще участва в процесията в Уестминстърското абатство в Лондон.

Камила, пък ще бъде придруежна от тримата си внуци, както и от правнук.

Британските медии наскоро съобщиха, че тя иска внуците й да имат значимо участие в церемонията, въпреки че родителите им са децата от брака й с нейния първи съпруг - Андрю Паркър Боулс.