Ричард, бащата на Винъс и Серина Уилямс, когото Уил Смит изигра в "Методът Уилямс", го поздрави за Оскара, но порица шамара, който зашлеви на Крис Рок по време на 94-та церемония по връчването на наградите на кино академията.

Снимка: Getty Images

"Не знаем всички подробности за случилото се. За наградата баща ми изпраща поздрав", каза синът на Ричард Уилямс и негов говорител Чавоита ЛеСейн пред NBC News от името на Ричард. "Но ние не одобряваме някой да удря друг, освен ако не е за самозащита", каза синът, който е дете от извънбрачна връзка. Тенис треньорът Ричард, който през февруари стана на 80 години, е бил женен три пъти и има шест деца.

ЛеСейн добави, че Ричард е бил шокиран когато 53-годишния Смит удари 57-годишния Рок, след като комикът се пошегува с обръснатата глава на Джейда Пинкет Смит.

По-късно вечерта Уил спечели наградата за най-добър актьор за ролята си на Ричард, като заглавието на филма на английски е "Крал Ричард", аплодиран от публиката.

Снимка: Getty Images

По време на речта си когато получи статуетката, Смит се сравни със своя персонаж Ричард, когото нарече "яростен защитник на семейството си". Той се извини на Академията и колегите си номинирани, докато беше на сцената, но не се извини лично на Рок.

В понеделник Смит отправи официално извинение към Рок чрез своя Инстаграм като написа: "Насилието във всичките му форми е отровно и разрушително. Поведението ми на снощните награди "Оскар" беше неприемливо и непростимо. Шегите за моя сметка са част от работата, но шегата за медицинското състояние на Джейда беше твърде тежка за мен и реагирах емоционално".

Винъс и Серена Уилямс на Оскарите

Снимка: Getty Images

Той добави: "Бих искал публично да ти се извиня, Крис. Излязох от кожата си и сгреших. Смутен съм от действията си. Няма място за насилие в свят на любов и доброта. Бих искал също да се извиня на Академията, на продуцентите на шоуто, на всички присъстващи и на всички, които гледаха по телевизията. Бих искал да се извиня на семейство Уилямс. Дълбоко съжалявам, че поведението ми опетни това, което иначе беше прекрасно пътуване за всички нас".

Подобно на баща си, Серена също изглеждаше шокирана от спорния момент. Малко след инцидента Серена публикува видео в своя Инстаграм, което я показваше безмълвна с отворена уста.

В изявление, Академията осъди "действията" на Смит, добавяйки отчасти: "Официално започнахме наше проучване относно инцидента и ще видим какви ще са по-нататъшни действия и последици в съответствие с нашия устав, стандарти за поведение и законите на Калифорния", казват те.