Британският актьор Бенедикт Къмбърбач изрази надежда, че ще може да се включи в правителствена програма, за да предложи подслон на бежанци от Украйна, предаде Ройтерс.

Новият британски проект "Домове за Украйна" ще даде възможност на обществени личности, благотворителни организации, компании и други да предложат място за настаняване на пристигащите във Великобритания бежанци, дори и ако нямат семейни връзки.

"Наистина е шокиращо! Да бъдеш европеeц на два часа и половина път със самолет от Украйна, това е нещо, надвиснало над нас", заяви Къмбърбач пред телевизия "Скай нюз", докато минаваше по червения килим пред "Роял Албърт хол" за церемонията за наградите БАФТА.

С Кирстен Дънст и Джейн Кемпиън, с които работи в "Силата на кучето"

Снимка: Getty Images

Актьорът, известен с ролите си в "Шерлок", "Игра на кодове" и "Доктор Стрейндж", носеше на ревера си кръгла значка с цветовете на украинския флаг. "Всички трябва да направим повече от това да носим значка. Трябва да дарим, трябва да окажем натиск на нашите политици да продължат да създават някакъв вид сигурност безопасност на бежанците и убежище за хората, които страдат", каза още Къмбърбач, който е номиниран за "Оскар" за играта си в "Силата на кучето".

Снимка: Getty Images

"Всеки трябва да направи колкото може. Има рекорден брой доброволци, които приемат хора в домовете си, надявам се и аз да бъда част от това".

Бенедикт Къмбърбач беше номиниран за награда БАФТА за най-добър актьор за филма "Силата на кучето", но не спечели отличието.

Бенедикт е женен за театралната режисьорка Съфи Хънтър и имат три деца.