Федералната прокуратура на Швейцария повдигна обвинения за пране на пари и участие в престъпна организация на Гулнара Каримова - дъщеря на бившия президент на Узбекистан Ислам Каримов, наричана узбекската "принцеса", предадоха ДПА и БТА.

В обвинителния акт се посочва, че поне от 2001 г. до 2013 г. Каримова е създала и ръководила престъпна организация.

Предполага се, че престъпната мрежа е включвала няколко десетки души и около сто компании, от които е извличала незаконни средства. Съсредоточена е била върху телекомуникационната индустрия на Узбекистан и компаниите са били принуждавани да плащат подкупи на организацията.

Мрежата е действала в Швейцария от 2005 г. насам. Парите, придобити от тази дейност, са били скривани в банкови сметки, сейфове и недвижими имоти, се казва в изявление на швейцарската прокуратура.

В момента са замразени активи на стойност над 440 милиона швейцарски франка (479 милиона долара). Прокуратурата настоява средствата да бъдат конфискувани.

Според швейцарската федерална прокуратура Каримова вече е изправена и пред други съдебни производства в Швейцария и в чужбина във връзка с престъпната организация.