Наградите на центъра за изпълнителски изкуства "Кенеди" ще се завърнат през декември, когато отличия ще получат актрисата и певица Бет Мидлър, основателят на "Мотаун" Берлк музи Горди и легендата на фоиката Джони Мичъл..

Организаторите очакват отново да заработят на "пълна мощност", след като миналогодишната церемония беше отложена с месеци и впоследствие беше проведена съобразно ограниченията заради Covid-19.

На 44-тите награди на центъра "Кенеди" ще бъдат почетени също кариерните постижения на оперния певец Хустино Диас и създателя на популярното предаване "На живо в събота вечер" Лорн Майкълс.

Лауреатите ще получат отличията си на церемония на 5 декември, включваща трибюти и изпълнения, които се пазят в тайна от тях.

Президентката на центъра "Кенеди" Дебора Рътър заяви, че настоящият план е оперният му театър да заработи с пълния си капацитет, като всички присъстващи ще трябва да спазят изискването да носят маски.

Бет Мидлър

Снимка: Getty Images

"Плановете обаче могат да се променят", допълва тя, отбелязвайки, че са готови да се адаптират към променящите се обстоятелства в зависимост от ситуацията с Cоvid-19 в страната.

Четиридесет и третите награди на центъра "Кенеди" бяха отложени от декември 2020 г. за май тази година, когато вместо обичайната гала беше организирана скромна церемония, включваща поредица от социално дистанцирани събирания с малък брой участници и предварително записани изпълнения.

Седемдесет и пет годишната Бет Мидлър е носителка на четири награди "Грами", три "Еми", две "Тони". Актрисата и певица има и две номинации за "Оскар". От албумите ѝ са продадени над 30 милиона копия.

Започналият скромно в Саскатун, Канада, житейски път на 77-годишната Джони Мичъл води до превръщането ѝ в един от знаменосците на поколения певци и композитори. През 2020 г. сп. "Rolling Stone" обяви албума ѝ "Blue" от 1971 г. за третия най-добър за всички времена.

Джони Мичъл

Снимка: Getty Images

Церемонията на 5 декември ще бъде главното събитие в културната програма по повод 50-годишнината на центъра "Кенеди", пише БТА. Центърът отваря врати през 1971 г. Младият тогава Хустино Диас, днес 81-годишен, пее на тържественото откриване на оперния театър.

"Това е много специално нещо", споделя Диас. "Изключителна привилегия е да мога да кажа, че споделих това пространство с всички тези гении", допълва бас-баритонът от Сан Хуан, Пуерто Рико.

Деветдесет и една годишният Бери Горди е основател на базираната в Детройт звукозаписна компания "Мотаун", лансирала кариерите на много изпълнители. Сред тях са Смоуки Робинсън, Даяна Рос, Стиви Уондър, Марвин Гей, Лайънъл Ричи.

Бери Горди

Снимка: Getty Images

Седемдесет и шест годишният Лорн Майкълс сам по себе си е комедийна институция, създавайки и продуцирайки от 1975 г. хитовата скечова програма "На живо в събота вечер", както и десетки филмови и телевизионни шоута. През 2004 г. Майкълс е удостоен с наградата "Марк Твен" на центъра "Кенеди" за цялостни постижения в комедията.