Бившата актриса се разплакала на свидетелската скамейка, когато давала показания, че Харви Уайнстийн я е нападнал два пъти с разлика от десетилетиe по време на Международния филмов фестивал в Торонто.

Кели Сифърд - която е била начинаещa актриса през 80-те и 90-те години на миналия век, но след това е напуснала развлекателния бизнес - навлезе в подробности, твърдейки, че Уайнстийн я е принудил да прави орален секс през 1991 г. и е мастурбирал пред нея през 2008 г. И двете предполагаеми посегателства са се случили в хотел "Четири сезона" в Торонто.

"Това ще ти хареса. ... Всичко е наред... няма да мине много време", спомня си Сифърд, че Уайнстийн ѝ е казал, когато се твърди, че я е нападнал и изнасилил за първи път. Тя разказа пред заседателите, че многократно го е молила да спре.

Сифърд е необвиняема свидетелка, което означава, че 11-те обвинения срещу Уайнстийн не произтичат от нейните твърдения. Съдебните заседатели няма да се произнасят по нападенията, за които Сиферд твърди, но нейните показания имат за цел да информират комисията за предполагаемия модел на поведение на Уайнстийн.

Сифърд се запознава с Уайнстийн на парти в TIFF през 1991 г., когато е на 24 години. Тя е била начинаеща актриса и е била представена случайно на него, докато е била с приятели на събитието. Тя казва, че двамата с Уайнстийн си допаднали в разговор, който според нея бил приятелски и професионален. След като "се пошегували за изкуство и кино", Уайнстийн предложил на двамата да изпият по чаша вино, за да продължат разговора си. Кели С. се съгласила да отиде с Уайнстийн в обществен ресторант близо до партито, където се запознали. "Разбирахме се много добре", казва тя, като обяснява, че не е имала причина да се притеснява от поведението му по време на питиетата и е знаела, че връзката с Уайнстийн може да бъде положителна за актьорската ѝ кариера. "Наистина искрено си прекарвахме много добре".

По време на питиетата Уайнстийн споменава за роля за Сифърд и казва, че иска да ѝ покаже сценарий. "Бях доста амбициозна", казва тя. "Мислех си, че искам да получа роля."

Сифърд се съгласява да отиде в хотела на Уайнстийн, за да види сценария. Когато заместник-окръжният прокурор Марлене Мартинес я попита какво се е случило след това, тя пое дълбоко дъх и каза: "Много ми е трудно да говоря за това".

Снимка: АР/БТА

Сифърд каза, че когато пристигнала в хотелската стая, мислейки, че ще чете сценария, Уайнстийн отишъл в банята на хотела. Когато излязъл "бързо, агресивно, целенасочено", той бил гол, само по разкопчана риза, без панталони и бельо. В ръцете си е държал гореща кърпа.

"Всичко се случи бързо", казва Сифърд.

Тя разказа, че Уайнстийн насила ѝ е правил орален секс, като той я е държал за гърдите и краката и тя се е страхувала какво ще се случи, ако се опита да си тръгне. "Трябва да разберете колко бях замръзнала", обяснява актрисата. "Беше толкова внезапно. Беше неочаквано." Тя го помолила да спре и разказала на съдебните заседатели, че му казала: "Пусни ме оттук... спри", на което Уайнстийн отговорил: "Няма да отнеме много време."

След предполагаемото нападение през 1991 г. Уайнстийн често се обажда на Сифърд. Това е било преди мобилните телефони и идентификацията на обаждащия се, така че тя никога не е знаела, че се обажда той. Първия път, когато той се обадил, тя разказала на съдиите, че била много разстроена и попитала "защо ме изнасили". Той ѝ казал, че не се е случило това, и казал: "Наистина те харесвам и бих оставил жена си заради теб". След това казал, че иска тя да дойде в Ню Йорк, за да се срещне с един от ръководителите му, отговарящ за кастинга, за да може да се яви на прослушване за роля. Тя заяви, че въпреки че е била нападната от Уайнстийн, е сметнала, че това ще бъде "чудесна възможност" и е взела със себе си приятелка на пътуването, за да се чувства в безопасност. Уайнстийн е платил за полета и хотелската ѝ стая в Ню Йорк. Приятелката ѝ е отседнала с нея в същата хотелска стая.

В Ню Йорк Уайнстийн помолил Сифърд да се срещне с него на вечеря, но когато тя пристигнала с приятелката си, Уайнстийн не бил там. Сифърд разказва, че на следващата сутрин Уайнстийн се е появил в хотела, за който е платил, и е накарал рецепцията да се обади в стаята ѝ, въпреки че тя никога не му е давала номера на хотела си. По телефона той бил ядосан и ѝ казал, че приятелката ѝ трябва да си тръгне. "Той каза: "Отърви се от приятелката си, аз идвам", каза Сифърд пред съдебните заседатели. Когато отказала, тя казва, че Уайнстийн започнал да крещи и продължил да звъни, като се обаждал до 20 пъти. В един момент персоналът на хотела дори почукал на вратата ѝ и попитал какво да прави, но тя ги уведомила да не го пускат в стаята ѝ. "Чувах го да крещи в коридора", свидетелства тя. Когато прокурорът я попитал как се е чувствала, Сифърд отговорила: "Ужасно, страхувах се от него... той ме изнасили".

Снимка: AP/БТА

Заради инцидента с телефонното обаждане Сифърд решава да не отиде на прослушването в Ню Йорк. Тя обяснява, че е била "наивна" и се е надявала, че като заведе приятелката си на пътуването, ще бъде в безопасност и ще може да се възползва от възможността за кариера и да се яви на прослушване за някой от филмите на Уайнстийн.

Сифърд заяви пред съдебните заседатели, че нападението е "провалило" кариерата ѝ. Тя обясни, че в началото на 20-те си години се е занимавала много сериозно с актьорско майсторство, имала е агент и е посещавала Училището за драматични изкуства. Но след предполагаемото нападение "не е искала да преживее нищо подобно ... това е било твърде много". Тя заяви, че предполагаемият инцидент е повлиял на живота ѝ през годините. 

През 2008 г., когато живее със семейството си в хотел Four Seasons в Торонто, времето съвпада с TIFF. Един ден тя била във фоайето с дъщеря си и приятеля си след игра на тенис и видяла Уайнстийн в хотела. Сифърд изкрещяла: "Харви!" и казва, че се почувствала "разгневена". Тя казва, че е била "шокирана", но също така е "знаела, че той може да е наоколо", тъй като това е било по време на филмовия фестивал, който Уайнстийн често посещава. Асистентката на Уайнстийн, Виктория, се приближила до Сифърд във фоайето и казала, че Уайнстийн иска да я види.

"Всъщност исках да го видя, защото исках да попитам защо", свидетелства тя. "През всичките тези години ... често си мислех за това." Тя добави: "Чувствах се така, сякаш бях готова да му го дам".

Асистентката на Уайнстийн, Виктория, я завела до хотелската стая на Уайнстийн. "Изригнах: "Какво е чувството да съм пред единствената жена, която ти е казала "не" - разказва тя, че е казала на Уайнстийн. Сифърд продължава: "Той затвори вратата и започна да ѝ отправя "предложение" за секс.

Снимка: AP/БТА

"Все още съм ядосана. Страх ме е. И се чувствам глупаво", спомня си тя за начина си на мислене, отговаряйки на въпросите на Мартинес. "Отново се появи от нищото. Поведението му се промени." Тя си спомня, че си е помислила: "Дойдох да се изправя срещу теб... как се случи това?".

Тя не е казала на нито един от приятелите си или на съпруга си какво се е случило в хотелския апартамент на Уайнстийн, защото я е било "срам". Тя каза, че докато е била отседнала в хотел "Четири сезона" в Торонто, е продължила да ходи на фестивални партита и е водила приятелите си на събития, на които Уайнстийн е канил асистента си, и те "са си мислели, че съм адски готина, защото познавам Харви Уайнстийн, така че съм играла това".

Сифърд така и не подава полицейски сигнал за предполагаемите нападения през 1991 г. или 2008 г., защото била "много, много смутена" и "се чувствала глупаво". С течение на годините тя разказва на три свои приятелки за случилото се през 1991 и 2008 г.

На 5 октомври 2017 г., когато излизат бомбастичните истории за Уайнстийн, разпалващи движението #MeToo, Сифърд е уведомена от приятели. "Често се чудех дали съм единственият човек", казва тя пред комисията.

Снимка: AP/БТА