Бившата съпруга на основателя на "Амазон" Джеф Безос - Макензи, е най-богатата жена в САЩ, предаде ТАСС, позовавайки се на сп. "Форбс".

След развода миналия юли Макензи Безос получи 4-процентен дял в най-голямата компания за търговия по интернет в света. Към момента на официалния развод стойността им беше около 38,3 милиарда долара. Цената на акциите на "Амазон" рязко се повиши по време на пандемията от Ковид-19.

Снимка: Getty images/Guliver photos

Така към днешна дата състоянието на бившата съпруга на Джеф Безос се оценява на 62,3 милиарда долара. Според "Форбс" тя измества от първо място в списъка на най-богатите жени в САЩ наследницата на търговската верига "Уолмарт" Алис Уолтън, която според изданието има 57,3 милиарда долара.

Единствената по-богата жена от Макензи Безос в света е наследничката на козметичния гигант "Л'Ореал" Франсоаз Бетанкур Майерс, чието състояние е 64 милиарда долара, уточни сп. "Форбс".

Състоянието на самия Джеф Безос възлиза на 188,2 милиарда долара. През изминалата седмица сп. "Форбс" го призна за най-богатия човек в света. Той стана първият със състояние над 180 милиарда долара, откакто се води такава статистика.

Компанията "Амазон", продаваща продукти и услуги по интернет, е основана от Безос в САЩ през 1994 г. От продажбата на книги и албуми корпорацията постепенно преминава към продажба на видеозаписи, видео игри и потребителска електроника, а също така е първата в САЩ, която предлага на потребителите на своя уебсайт платена услуга за изтегляне на филм с възможност за последващото гледане без интернет връзка.