Богат архив за живота, творчеството и наследството на Дейвид Боуи ще бъде показан за първи път през 2025 г., пишат чуждестранните издания.

Той е придобит от Музея "Виктория и Албърт", а изложбата ще включва повече от 80 000 предмета, които обхващат шест десетилетия от кариерата на изпълнителя.

Архивът ще бъде достъпен чрез създаването на център, посветен на Боуи, който ще отвори врати в олимпийския парк "Кралица Елизабет" в Стратфорд.

Това ще позволи както на феновете, така и на изследователите да се доближат и да научат още подробности за творческия процес на Дейвид Боуи, както никога досега, казват от музея.

Колекцията ще включва ръкописни текстове, писма, ноти, оригинални костюми, фотографии, филми, музикални видеоклипове, сценографии, обложки на албуми и награди.

Ще бъдат изложени също инструменти, притежавани от световноизвестния музикант, както и нереализирани проекти, които никога досега не са виждани публично, предава БТА.

Сред акцентите са емблематични сценични костюми на Дейвид Боуи.

Архивът съдържа и над 70 000 снимки, негативи, диапозитиви, направени от водещи фотографи на 20-и век като Браян Дъфи, Хелмут Нютон и други.

Снимка: Getty Images