Сметки, пълни с долари, снимки с поп-звезди и дълги ваканции в най-пищните хотели на света - богатите деца на социалистическия елит на Венецуела се правят, че не знаят нищо за нещастието, което родителите им са причинили на страната си, или не искат да знаят.

Смята се, че най-голямата дъщеря на лидера на социалистическата революция Уго Чавес - Мария Габриела, е най-богатата жена във Венецуела с лично състояние от над 4 милиарда долара, скрито в банкови сметки в Европа.

38-годишната венецуелка печели огромното си богатство, докато действа като първа дама на своя баща - бившият социалистически президент - подполковник Уго Чавес, след като той се развежда с втората си съпруга.

Чавес обяви Мария Габриела за своя герой, когато тя призова кубинския лидер Фидел Кастро за помощ след неуспешния опит за преврат през 2002 г., който целеше да отърве Венецуела от социалистическия му режим.

Въпреки това Габриела и други деца на социалистическия елит на Венецуела изглежда са забравили безкомпромисния девиз на Чавес: "Да бъдеш богат е лошо".

И докато тя се крие зад дипломатическия си имунитет и ролята си на "алтернативен посланик на Венецуела в ООН", по-малката ѝ сестра избяга от страната засрамена, след като предизвика бурно недоволство, демонстрирайки богаташкия си начин на живот.

През 2016 година Розинес избяга от страната със самолет за Париж в рамките на часове. Поводът бе публикувана от нея снимка в социалните мрежи, на която позира с ветрило от доларови банкноти.

Сега, когато 21-годишната дъщеря на Чавес се наслаждава на безгрижен студентски живот в Сорбоната, преподавателите в родната ѝ Венецуела на практика работят безвъзмездно, защото хиперинфлацията "изяжда" заплатите им.

Междувременно наследникът на баща ѝ и неговото обкръжение също си навлече яда на международната общност.

Президентът Николас Мадуро беше критикуван за разточителния си начин на живот, след като клипче, което бе запечатало как социалистическия лидер купонясва на пищен банкет, организиран от звездния шеф-готвач Солт Ба в Истанбул през септември миналата година, стана вайръл. В същото време в родината си повечето венецуелци не могат да си позволят прясно месо.

Няколко месеца по-рано двамата му доведени синове Освал и Валтер, които са деца на съпругата на Мадуро Силия от първия ѝ брак, успяха да изхарчат около 45 000 долара за екстравагантен 18-дневен престой в хотел Ritz в Париж, където стаите струват 591 долара на вечер, а само закуската е 40 долара.

Сметката им в хотела бе еквивалентна на месечните заплати на 2000 венецуелци. Основната потребителска кошница струва 16 пъти минималната заплата. Шест от всеки десет венецуелци имат роднина, който не може да изхранва семейството си, а едно от 12 семейства е принудено да рови в кошчетата за боклук.

Тези богати деца са забелязвани и в най-добрите ресторанти, дизайнерски бутици и бижутерийни магазини в Мадрид. Това е част от лъскавия начин на живот, към който са привикнали, докато баща им постави цял един народ на колене.

Заедно с третия си брат Йосер те бяха обвинени в участие в многомилионна схема за пране на пари от американския сенатор Марко Рубио през септември миналата година.

За щастие на президента Мадуро неговият син Николасито поддържа много по-нисък профил. Единственото му по-забележително представяне е, когато по време на парламентарната си реч през 2017 година заплаши Доналд Тръмп, че ще обстрелва Ню Йорк и ще поеме властта в Белия дом, ако американската армия нахлуе във Венецуела.

Вторият човек в командването на Мадуро - Диосдадо Кабело, привлече вниманието на американската агенция за борба с наркотиците, но доказателства за по-нататъшни действия така и не бяха открити.

Дъщеря му Даниела обаче постоянно привлича вниманието със зашеметяващия си външен вид и начина си на живот.

Въпреки всички тези доказателства за пир по време на чума, представителите на управляващата каста удариха дъното с проявите на двама племенници на първата дама на Венецуела Силиа Флорес. Ефрен Антонио Кампо Флорес и Франки Франсиско Флорес бяха арестувани през 2017 г. и получиха 18-годишни присъди, след като бяха хванати, докато се опитваха да пренесат кокаин за 20 милиона долара в САЩ през Хаити.

Какво ще се случи с тези богати деца и живеещите с чувство за безнаказаност приближени до властта само времето ще покаже.