Почитателите на киното ще имат шанса да се сдобият с емблематични принадлежности от популярни холивудски продукции, които ще бъдат предложени на търг през декември.

Желаещите ще могат да наддават за над 900 лота от 350 филма и телевизионни шоута, сред които високите кожени ботуши, носени от Джулия Робъртс във филма "Хубава жена", и якето тип бомбър, с което феновете помнят Том Круз в "Топ Гън", пише БТА, цитирайки Ройтерс.

Лотовете ще бъдат предложени на онлайн търг, който компания "Проп Стор" ще организира на 1 и 2 декември в Лондон.

Артикулите са събрани от основателя ѝ Стивън Лейн чрез мрежата му от кинодейци, актьори и членове на снимачни екипи, продуцентски компании, колекционери.

"Създадох "Проп Стор", воден от страстта си към търсенето и събирането на артикули", казва Лейн.

Някои от лотовете, които ще бъдат предложени на тазгодишния търг, попадат в ръцете му съвсем случайно. Стивън Лейн, който е страстен почитател на "Междузвездни войни", е на посещение на член от снимачния екип, изложил в дома си реквизит от култовата космическа сага, когато се натъква на нещо неочаквано. Измежду купищата "междузвездни ценности" Лейн забелязва едно различно късче филмова магия - кристалната топка, използвана от Дейвид Боуи в "Лабиринт". Въпросният артикул се очаква да бъде продаден за сума между 10 000 и 15 000 лири.

Лотът с най-висока предварителна оценка - между 80 000 и 120 000 лири, е светлинният меч, който актьорът Юън Макгрегър "размахва" в образа на Оби-Уан Кеноби във филма "Междузвездни войни: Отмъщението на ситите".

Шапката, с която Джак Никълсън се подвизава като Жокера във филма "Батман" (1989) на Тим Бъртън, се очаква да смени собственика си на цена между 20 000 и 30 000 лири. На същата сума е оценено и червеното кожено яке, носено от Брад Пит в "Боен клуб".

20th Century Fox

Предварителната оценка на тренировъчния екип на Джеймс Бонд (в ролята Даниъл Крейг) от "007 координати: Скайфол" е 15 000 лири.

Участниците в търга ще могат да наддават и за шапката на капитан Джак Спароу (Джони Деп) от филма "Карибски пирати: В непознати води" с оценка между 10 000 и 15 000 лири.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На същата сума е оценена и каската, носена от Том Ханкс във филма "Спасяването на редник Райън". Артикулът е подписан от Ханкс, останалите актьори във филма и режисьора Стивън Спилбърг. Предварителната оценка на ботушите, "разходени" от Джулия Робъртс в "Хубава жена", също е между 10 000 и 15 000 лири.

Якето тип бомбър, носено от героя на Том Круз Пийт "Маверик" Мичъл в "Топ Гън", се очаква да смени собственика си срещу сума между 12 000 и 16 000 лири.

Снимка: Скрийншот Vatiety

Якето на Марти (в ролята Майкъл Дж. Фокс) от "Завръщане в бъдещето 2" се очаква да бъде продадено за около 15 000 лири.

Сред най-скъпите лотове е пълен костюм на Нео (в ролята Киану Рийвс) от "Матрицата: Презареждане" (2003), чиято предварителна оценка е между 40 000 и 60 000 лири.

За скромна сума от порядъка на 400 лири се очаква да бъде продаден костюмът, наподобяващ змийска кожа, който персонажът на Бил Наи носи в "Наистина любов".

Общата стойност на лотовете, които ще бъдат предложени на търга, надхвърля 4,4 милиона лири.