Брендън Фрейзър попадна в престижната А-лига на холивудските актьори с ролята на Рик О'Конъл във филма "Мумията" и двете му продължения, в която обаче не се е превъплъщавал от точно четиринайсет години насам, когато за последно изигра авантюриста, надарен със завидно чувство за хумор, в "Гробницата на императора дракон". Сега обаче по всичко личи, че той няма нищо против за четвърти път да влезе в обувките му, завръщайки се към франчайза, който навремето го нареди сред ярките звезди на големия екран, стига, разбира се, да му бъде отправена покана да го стори.

"Не съм сигурен как ще стане", признава той. "Но съм готов да го направя, в случай че някой реши да прояви достатъчно голяма самонадеяност, възобновявайки поредицата, само че по правилния начин".

Носителят на отличието "Изборът на критиците", което получи за изпълнението си в "Сблъсъци", донесло му също така и наградата на Гилдията на актьорите, сподели мислите си за старите ленти от своята филмография по време на интервю за списание "Variety". Повод за него бе новата драма с негово участие - "Китът", разказваща историята на застаряващ мъж, опитващ се да поднови връзката си с отчуждената си дъщеря. Според мнозина това заглавие ще му отреди място на оспорваната надпревара за "Оскар", поставяйки го на пистата сред другите амбицирани да спечелят статуетката състезатели.

Говорейки с изданието Фрейзър отправи поглед назад към славното си минало, когато бе на върха на своята кариера. В разговора се включи и режисьорът на "Мумията" Стивън Съмърс, който обясни, че навремето се е спрял на артиста, понеже е забелязал в него специфични умения.

Брендън Фрейзър и Рейчъл Уайс в "Мумията"

Снимка: Getty Images

"Той не е нито арогантен, нито надменен, просто няма начин да не го харесаш. Освен това нанася удари точно толкова добре, колкото и ги поема, проявявайки по равни дози духовитост и самоирония", отбелязва кинодеецът, добавяйки, че Брендън е изпълнил сам възможно най-много от каскадите на героя си пред камера. "В един момент дори си нарани коляното, но така и не се отказа, стисна зъби и завърши снимките. Нямаше нещо, с което да не се справи, независимо какво го карахме да прави", разказва Съмърс.

Въпреки това, когато през 2017 година "Universal Pictures" решават да продължат историята, актьорът, в чиито ръце по-рано бе поверен един от основните персонажи в нея, не е поканен на снимачната площадка. Тогава Том Круз бе този, който трябваше да се справи с катастрофалните последствия от разкриването на древна гробница.

Брендън Фрейзър и Рейчъл Уайс в "Мумията"

Снимка: Getty Images

"Независимо какво си мислят хората, направата на този филм не е лесна", коментира Фрейзър. "Основната съставка, която донесе успех на нашата продукцията, бе комедията... Тя обаче липсваше в тази с Круз, която по-скоро приличаше на филм на ужасите. Виждате ли, "Мумията" трябва да бъде вълнуващо приключение, а не страховит екшън", категоричен е той.

"Знам колко е трудно да се направи", добавя. "Все пак три пъти се опитах да го направя".