Френските журналистки Ава Джамшиди и Натали Шук написаха неоторизирана биография за френската първа дама Брижит Макрон, озаглавена "Госпожа президентшата".

Вижте снимки на Брижит >>

От книгата става ясно, че първата дама далеч не играе аксесоарна роля във френското президентство.

"Тя е котвата и компасът" на Макрон, разказват авторките на творбата. "Тя е жената, която шепне на ухото на артиста", допълват те.

Брижит Макрон е омъжена за Еманюел Макрон от 11 години. Двамата официално са заедно от 17 години. Брижит и Еманюел са двойка извън стандартите, казват авторките на книгата. Приближени на семейството, сред които и бившият вътрешен министър Жерар Колон, казват, че по света има малко такива двойки.

От биографичната книга става ясно, че първата дама има роля в някои решения, взети от Макрон. Според приближени на двойката първата дама дори била главен съветник на президента, пишат от БТА. Именно тя изиграла роля в подтикването на Макрон да говори директно с французите, за да разчупи имиджа си на "президент на богатите".

Книгата разкрива, че някои членове от близкия антураж на Макрон се дразнели от ролята, която играела първата дама и си мечтаели "Брижит да изчезне".

В биографията се припомня, че Брижит Макрон вече е свикнала с критиките и нападките, по-специално тези за възрастта й. Още преди Макрон да навлезе в политиката, когато излизали на вечеря с доста по-младия от нея Еманюел, зад гърба й подхвърляли "дъртата". Неотдавна приятел на семейството се обезпокоил на висок глас от побеляващите коси на Макрон. Тогава Брижит се пошегувала:

"О, аз виждам в това само предимство. Това означава, че той остарява по-бързо от предвиденото и скоро ще ме настигне".

Книгата разкрива още, че когато имала свободно време, Брижит обичала да слуша френския певец Виани и да гледа музикалния риалити формат "Гласът".