След наградния сезон, който се проточи дълго, церемонията за наградите "Оскар" идва в неделя. В навечерието ѝ Би Би Си предлага поглед към забавни факти, свързани с церемонията и номинираните продукции, пише БТА.

Надпреварата за 2021 г. започна още през септември миналата година, когато "Земя на номади" стана ранният фаворит на кинофестивалите във Венеция и Торонто. Последвалият награден сезон се проточи заради пандемията, като церемонията за наградите "Оскар" ще се състои два месеца по-късно от обичайното.

"Борат 2" вече успя да подобри рекорд на "Оскарите". Филмът на Саша Барън Коен е с две номинации - за най-добра актриса в поддържаща роля за Мария Бакалова и за най-добър адаптиран сценарий. Филмът подобри рекорда на Гинес за най-дълго заглавие на номиниран филм в историята на наградите "Оскар". Пълното му заглавие "Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan" съдържа 110 букви и така подобрява предишния рекорд на "Those Magnificent Men in Their Flying Machines or How I Flew from London to Paris in 25 hours 11 minutes" от 1964 г. с 85 букви в заглавието.

Снимка: AP/БТА

Номинацията на Чадуик Боузман е по-необичайна, отколкото можете да предположите. Звездата от "Черната пантера", починал през август миналата година, е най-вероятно да спечели в категорията най-добър актьор за изпълнението си в "Ма Рейни: Майката на блуса". Истината е, че не е толкова обичайно актьори да бъдат номинирани посмъртно - Боузман е едва осмият за 93 години.

Снимка: AP/БТА

Джеймс Дийн, Джийн Игълс, Ралф Ричардсън, Масимо Троизи и Спенсър Трейси са номинирани след смъртта им, Джеймс Дийн дори два пъти, но само двама - Хийт Леджър и Питър Финч, получават "Оскар" посмъртно.

Категорията за най-добър филм няма "душа". Буквално. Изключително популярният филм на "Пиксар" "За душата", озвучен с гласовете на Тина Фей, Джейми Фокс и Греъм Нортън, не е в надпреварата за най-добър филм тази година. Но в това няма новина. Академията рядко номинира анимационни филми във водещата категория. Едва три са анимационните филми, борили се досега за тази награда - "Красавицата и Звяра" (1991 г.), "В небето"(2009 г.) и "Играта на играчките 3" (2010 г.) и никой от тях не е печелил. "За душата" е с номинация за най-добра анимация и има добри шансове.

Снимка: Facebook/Disney+

За последен път лауреатите на "Оскар" в категориите за най-добър актьор и най-добра актриса в главна роля са били от един и същи филм през 1998 г. Хелън Хънт и Джак Никълсън тогава са последната двойка, спечелила наградите за изпълненията си в "Колкото толкова". Тази година Вайола Дейвис и Чадуик Боузман имат шансове да повторят този успех с ролите си в "Май Рейни:Майката на блуса".

Снимка: AP/БТА

От 1976 г. досега не е имало случай актриса, отличена със "Златен глобус" за поддържаща роля, да не бъде номинирана за "Оскар". Тази година Джоди Фостър спечели "Златен глобус" за изпълнението си в "Мавританецът", но не е сред петте актриси, номинирани за "Оскар" в тази категория.

Снимка: Getty Images

Глен Клоуз, която е на 74 години, държи рекорда за най-номинираната актриса в историята на наградите "Оскар", която никога не е печелила. Тази година тя бе номинирана за осми път в категорията най-добра актриса в поддържаща роля за изпълнението си в "Елегия Хилбили".

Снимка: БТА

Тази година за първи път в историята на наградите "Оскар" петте продукции, номинирани за най-добър оригинален сценарий, се състезават и в категорията за най-добър филм. Това са "Минари", "Момиче с потенциал", "Юда и черния месия", "Процесът срещу Чикаго 7" и "Без звуци в живота".

София Филм Фест

Номинираната за най-добра актриса в главна роля Вайола Дейвис участва в едва 26 минути и 41 секунди във филма "Ма Рейни:Майката на блуса". Това означава, че тя е на екран по-малко от две от актрисите, номинирани в категорията за поддържаща роля - Мария Бакалова и Оливия Колман, които играят съответно 40 минути и 35 минути във филмите, с които са номинирани. Но Дейвис има опит в това отношение. През 2009 г. тя спечели в категорията най-добра актриса в поддържаща роля за "Съмнения", в който бе на екран само в една осем минутна сцена.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Тази година най-възрастният номиниран е Ан Рот, на 89 години, която е дизайнер на костюмите в "Ма Рейни:Майката на блуса". На същата възраст преди са били номиринари Джеймс Айвъри и покойната френска режисьорка Анес Варда, която е с три месеца по-възрастна от Рот, когато е номинирана.

От номинациите на Академията тази година май излезе, че в "Юда и черния месия" няма изпълнител на главна роля. Даниъл Калуя и ЛаКийт Станфийлд бяха номинирани в категорията най-добър актьор в поддържаща роля за изпълненията си в ъв филма и това постави въпроса кой играе главната роля във филма, ако изпълнителите на ролите на Юда и на Черния месия са поддържащи.

Снимка: AP/БТА

Освен това тази година номинациите чупят рекордите за етническо многообразие, като са номинирани представители на девет етнически групи. За първи път тази година повечето номинирани за най-добър актьор в главна роля не са само бели. Две жени се състезават в категорията за най-добър режисьор също за пръв път - Клои Чжао и Емералд Фенъл.

Снимка: Getty Images

"Борат" е новият "Кръстник". "Кръстникът" и "Кръстникът 2" се смятат за два от най-добрите филми за всички времена. Гангстерската сага има две изненадващи сходства с "Борат 2". Мария Бакалова е едва втората актриса, номинирана за най-добра поддържаща роля във филм продължение, след Талия Шайър за "Кръстникът 2".

Снимка: Стопкадър на филма / Amazon Prime

Освен това "Борат 2" е едва четвъртият филм в историята, номиниран и за оригинала, и за продължението в категория за най-добър сценарий. Третият в историята е "Кръстникът" с двете си версии.

Франсис Макдорманд пък е първата жена, която в една и съща година се състезава за актьорска награда и за отличие като продуцент.