Чарли Уотс свиреше за Нейно величество Музиката и не се вълнуваше от какъвто и да било вид суета и слава. Макар "Rolling Stones" да са нарицателно за рокендрол банда, той не се поддаде на егото, което години наред движеше Мик Джагър и Кийт Ричардс.

Животът си с колегите описва като 5 години свирене и 20 години размотаване. Те пък го наричат двигателят на групата. Беше отговорен за сърцебиенето на творчеството им. Неговата дума бе най-тежката в бандата и ако нещо той хареса или не, другите се съобраяваха, защото знаеха, че е безкомпромисно честен и точен в преценката си. Трезвомислещ, знаещ добрата мярка в музиката. Трудно е било някой от тях да го впечатли, както не се впечатлявал и от собствените си умения. Някои от готините им идеи са негови, макар не винаги това да се знае. Като това да промотират турнето си в САЩ през 1975 г., свирейки "Brown sugar", върху каросерията на камион из улиците на Манхатън. Опитът му в графичния дизайн бе полезен. Той работи за обложката на албума от 1967 "Between the Buttons" и помага за създаването на сценичните декори за турнетата.

"Непрекъснато съм благодарен, че там седеше Чарли Уотс. Толкова скромен човек! Той даже се чудеше какво толкова виждат хората в свиренето му", казва Ричардс.

Дори сетът му с барбани на сцената е бил минималистичен.

"Чарли вероятно има най-малкия комплект в рокендрола", твърди навремето бившия басист на Стоунс Бил Уайман пред радиостанцията в Сейнт Луис. "Днес барабанистите имат около 50-60 инструмента. Той има около седем", отбеляза той.

Уотс избягваше да дава интервюта, затова всяка негова дума е скъпоценна.

"Rolling Stones" в действие

Снимка: Getty Images

Когато били още млада банда, след лайв в клуба, където свирели, идвали фенове да им се радват и въпреки, че на всяка ръка на Чарли имало кацнали по 5-6 групита, той продължавал да държи ритъма с палките.

След като напусна този свят, на 80 години, много медии припомниха, че голямата му любов е джаза. Но според биографиите и на останалите членове на "Rolling Stones" те много повече се имали за блус банда и това е любимият им жанр. Основателят на бандата - Браян Джоунс, имал намерение да звучат като чикагски блус, но Джагър и Ричардс, които също харесват блуса, добавят и рокендрол привкус заради любимците си Бо Дидли и Чък Бери. Именно плоча на Бери, която Кийт държал на гарата като ученик, става повод с Джагър да се заговорят и сдушат като музикални съмишленици, макар че се познавали от училище.

Чарли Уотс се отличаваше по всичко от колегите си и живееше в контраст на рок кулурата. Той доказа, че можеш да останеш незасегнат и почтен дори в света на рокендрола, който повлича след себе си дрога, алкохол, бурен живот. Чарли не се обличаше като останалите, предпочиташе да е елегантен и спретнат, за което ползваше услугите на личен шивач. На този маниер го научил татко му навремето. Чарли бе "гъзарят" на групата.

Повелителят на ударните пръв се ожени, стана татко и прекара със съпругата си 57 години. Имат едно дете, дъщеря им Серафина. Тя ги дари с внуче, Шарлът. И двамата с жена му Шърли имат кратък период на турболенция, в който прекаляват с чашката, но Чарли бързо овладява това. Когато, като млади рокаджии другите си броели забивките на турне, и се фукали с цифри от 70-80 мацки, при Чарли всеки път отчетът бил 0.

Чарли Паркър - искрата

Снимка: Getty Images

Чарлз Робърт Уотс е роден на 2 юни 1941 г. в Лондон. Израства в Кингсбъри, сега част от лондонския квартал Брент. Баща му е бил шофьор на камион, а Уотс е отгледан в сглобяема къща, в която семейството се е преместило, след като германските бомби унищожили стотици сгради в района. Приятел от детството разказва как с Уотс са слушали в захлас легендарния саксофонист Чарли Паркър, по прякор "Бърд" и прочутия джаз пианист Джели Рол Мортън.

Чарли учил в елитното "Harrow Art School", и после се хванал на работа като графичен дизайнер в местна рекламна агенция. Но любовта му към музиката продължавала да бъде доминираща сила в живота му. Започнал да се изявява в местни клубове и кръчми и през 1961 г. го чува Алексис Корнър, който му предложил работа в групата си "Blues Incorporated". С тях е и Брайън Джоунс, който запознал Уотс с "Rolling Stones", чийто първи барабанист Тони Чапман напуснал групата. Резултатът от тази среща, според Уотс, е: "четири десетилетия да виждам как задникът на Мик тича пред мен", писа ВВС. "Мик вероятно е най-доброто живо нещо на сцена. Той не стои и просто да пее, той е ентъртейнър, изиграва всяка песен. Джеймс Браун беше същия. Мик се учеше от тези хора като Браун, от старата школа".

Уменията и опитът на Уотс са безценни за бандата. Заедно с басиста Бил Уайман, той дава контрапункт на китарите на Ричардс и Джоунс и изпълненията на Джагър. Кийт Ричардс пък научил Уотс, на нови начини да слуша рокендрола: "Докато всички се вълнуваха от Джон Лий Хукър, Мъди Уотърс и всички тези прекрасни хора, аз поставях в списъка с любимци Чарли Паркър и Сони Ролинс. Това слушах, когато се присъединих към "Rolling Stones. Кийт ме научи да познавам Елвис Пресли, защото Елвис беше човек, който никога не съм харесвал. Очевидно бях чувал "Hound Dog", но да го "чувам" правилно, се дължи на Кийт", споделя веднъж Чарли.

Когато бил в колежа по изкуства, той илюстрира биография на Чарли Паркър-Птичката, озаглавена "Ода за високо летяща птица".

Отбивка

Само веднъж Чарли излиза от релсите - в средата на 80-те години, по време на кризата на средната възраст, за около 3 години задълбава с алкохол и наркотици. Иронично отбелязва: "Бях толкова зле, че даже Кийт Ричардс, да бъде благословен, ми каза да спра и да се стегна. Дъщеря ми разправяше, че приличам на Дракула. Направо полудях. Почти се самоубих".

Сред една от най-тиражираните истории е когато през 1984 г. в хотел в Амстердам пияният Джагър събудил Уотс по телефона. Кийт Ричардс разказва в биографията си, че с Мик се върнали по стаите си в 5 сутринта и фронтменът позвънил на Чарли с думите: "Къде ми е барабанистът?" Мълчание отсреща. Мик затворил. След 20 минути се звъни на вратата. Чарли е с костюм, вратовръзка, обръснат и ухае на одеколона му. Засилил се към Мик, ударил го и му казал: "Никога повече не ме наричай твоя барабанист. Ти си шибаният ми певец". След години Уотс признава, че не се гордее с постъпката си, но отдава това на алкохола.

С жена си Шърли и дъщеря им Серафина на летище "Хитроу" през декември 1972 г.

Снимка: Getty Images

"Бях възпитан в теорията, че барабанистът е корепетитор", отбелязва Чарли във видео интервю от 2008 г., озаглавено "If It Ain't Got That Swing". "Не обичам барабанни сола. Възхищавам се на някои хора, които ги правят, но като цяло предпочитам барабанистите да свирят с групата. Моята работа, независимо дали е блус или друго, е да направя танцов звук, който да се люлее и да отскача", казва Чарли.

"Единственото, за което съжалявам в този живот, е, че никога не съм бил достатъчно вкъщи. Жена ми ми казва, когато тръгвам на турне, че съм кошмар и ме изпраща с пожелание по-бързо да се върна. Заричам се да се пенсионирам в края на всяка обиколка След две седмици почивка, Шърли ме пита:"Няма ли да работиш?", сподели той пред The ​​Guardian.

Чарли и Шърли отглеждаха расови коне във ферма в Девън. Освен че е скулптор, Шърли е виден член на Арабското конно общество. Двойката също даваше дом на десетки пенсионирани хрътки. "Имам около 200 костюма в Лондон и няколко в Девън", каза с усмивка той пред списание "GQ".

През 2004 г. Чарли бе диганостициран с рак на гърлото, макар че бе приключил с пушенето 15 години преди това. След лъчетерапия, той бързо се възстановява. До тази година, когато отново здравословни проблеми го спряха от турнето на Стоунс през септември в САЩ.

Чарли Уотс е причината, поради която не можем да откъснем ушите си от "Start Me Up". Чарли Уотс беше единственият човек на земята, от когото "Rolling Stones" нямаха против да получават заповеди 58 години. Стабилен във всяко отношение, истински камък. Барабанистът, който ги направи най-голямата рокендрол група в света, се търкулна зад хоризонта.

Язди вечността, мистър Уотс!

Естетът на бандата, който се облича като манекен

Снимка: Getty Images