Крал Чарлз III и кралица Камила ще присъстват в края на седмицата на великденската служба в параклиса на замъка в Уиндзор, предават АП и БТА, като се позоват на официални представители от Бъкингамския дворец.

Това ще бъде първата голяма публична изява на 75-годишния британски монарх, откакто миналия месец му бе поставена ракова диагноза. Официални представители казаха, че той и Камила ще бъдат придружени от други членове на кралското семейство в параклиса "Свети Георги".

Припомняме, че Кралят се подложи на редовно лечение и след поставянето на диагнозата рак преустанови почти всички свои публични ангажименти. Официалните представители на кралското семейство не разкриха от каква форма на рак страда, но казаха, че заболяването няма връзка с неотдавнашното лечение за доброкачествено заболяване на простатата, на което той се подложи.

Според представителите на кралското семейство монархът продължава да изпълнява държавните си задължения, включително редовните си седмични срещи с премиера Риши Сунак, и няма да прехвърли конституционните си правомощия като държавен глава.

Засега не е ясно кои други членове на кралското семейство ще присъстват на неделната служба, но не се очаква да присъстват принц Уилям и принцесата на Уелс Кейт, която миналата седмица обяви, че също се лекува от рак.