Червеният килим беше разгънат сутринта по стъпалата на фестивалния дворец в Кан за 75-ото издание на кинофестивала.

Днес по него ще преминат звезди и изтъкнати кинодейци, както и журито, председателствано от актьора Венсан Лендон, които пристигнаха още вчера.

Церемонията по откриването на фестивала ще започне в 19 ч. местно време (20 ч. бълг. време). Водеща ще бъде актрисата Виржини Ефира. Тя изрази надежда, че ще успее да разсмее публиката и обеща да не е многословна.

Международната звезда на вечерта ще бъде Форест Уитакър, който ще получи почетна "Златна палма" за изключителни постижения в киното. Върхове в кариерата му са ролята на диктатора Иди Амин в "Последният крал на Шотландия", за която получи награда "Оскар", и на убиеца в "Дух куче". Американският актьор има също фондация, която се бори с бедността. Той често присъства на "Кроазет", като през 1988 г. спечели наградата за най-добър актьор за ролята в "Птицата" на Клинт Истууд.

След това ще бъде прожектирана зомби-комедията "Final Cut" на френския режисьор Мишел Азанависиюс.

Снимка: АР/БТА

Двадесет и един филма ще си съперничат за наградата "Златна палма". Сред тях са петима нейни лауреати - белгийците Жан-Пиер и Люк Дарден с "Tori And Lokita" ("Тори и Локита"), шведският режисьор Рубен Йостлунд с "Triangle Of Sadness" ("Триъгълник на тъгата"), японецът Хирокадзу Корееда с "Broker" ("Брокер") и румънецът Кристиан Мунджиу с новия си филм "RMN".

Режисьорките, чиито филми са включени в конкурсната програма са пет. Сред тях е французойката Клер Дени, която се представя със "Звезди по пладне" с участието на Робърт Патинсън.

Снимка: АР/БТА

В надпреварата отново е включен руският режисьор Кирил Серебренников, който напусна страната си. Известният с критиките си към властта кинодеец ще се съревновава с филма си "Жената на Чайковски", предава БТА.

Извън конкурсната програма ще бъдат показани кинотворбите на двама украински режисьори - "Естествена история на разрушението" на Сергей Лозница и "Bachennya Metelyka" ("Butterfly Vision") на Максим Наконечни.

Наградите за основната конкурсна програма ще бъдат раздадени на 28 май на церемонията по закриване на фестивала.

Снимка: АР/БТА