Първият път, когато писателката Кейт Андерсън Брауър се сблъсква с Елизабет Тейлър, не е, гледайки я в "Кой се страхува от Вирджиния Улф?" или "Клеопатра". Било в супермаркета.

Авторката на бестселъри от "New York Times" си спомня как докато пазарувала в магазина с майка си, се взирала в лицето на актрисата с виолетови очи, които ся гледали от таблоидите - с бившия съпруг Лари Фортенски, с Майкъл Джексън и често критикувана за теглото си. Така Брауър била представена на носителката на "Оскар". И както тя разкрива в биографията на Елизабет Тейлър: "Издръжливостта и блясъка на една икона", излязла на 6 декември от "HarperCollins".

Снимка: Getty Images

"Имах такава представа за нея - някой, който е извън контрол", разказва Брауър пред "People" за детските си спомени за Тейлър, която почина през март 2011 г. на 79-годишна възраст.

"Беше интересно да премина през живота ѝ, да се опитам да надникна във вътрешните й мисли и да ги предам на читателя. Да изследвам как се е справяла психологически с нещата през цялото време. Също колко съпричастна е била към другите хора, как се борела като работеща майка на четири деца...Борела се да намери истината любов. Мисля, че в нея имаше много повече, отколкото можахме да видим", смята тя.

Снимка: Getty Images

За биографията, която пише три години и е първата по рода си разрешена история за живота на иконата, Брауър се гмурка възможно най-дълбоко.

Тя получава разрешение да проучи архивите на семейството и имението и преглежда 7358 писма и лични бележки, прави интервюта с 250 от най-близките и други познати на Тейлър. По този начин авторката поема "огромната отговорност" да документира живота на Тейлър , отбелязва "People".

Embed from Getty Images

Брауър разговаря с известни имена като Деми Мур, Карол Бърнет и Колин Фарел за книгата, четирите деца на актрисата и дори с някои от бившите любовници Лиз - включително Джордж Хамилтън, Робърт Вагнер и последния й съпруг сенатор Джон Уорнър, който даде зелена светлина на Бауър да напише книгата, преди да почине през 2021 г.

С тяхна помощ, и с помощта на архивите на Тейлър, авторката успява да разкаже историята не просто на жена, която е емблематична актриса, но на жена, която се бори със зависимости, която е жертва на насилие.

"Тя казва, че целият й живот е бил битка", споделя Брауър. "Отказва да бъде жертва. Баща й я биел. Биел я, защото се чувства уплашен, че неговото 12-годишно дете прави повече пари от него. Както знаем тя е била дете звезда. Помиряват се когато тя е на 20 години. Следва ново изпитание. Отново се изправя на крака, след като за малко не си отива на 20 години, следствие на пневмония. Такава е била Лиз - жена, която продължаваше, вървеше. Това е никога да не се отказваш".

Със синовете си Майкъл и Кристофър

Снимка: Getty Images

Нейният син Крис разказва на Брауър за конкретен инцидент, случил се през 70-те години, който го накарал да се отдалечи от майка си. Спомня си как майка му го е помолила да й направи инжекция с Demerol в коляното ѝ. Подала му игла, за да го направи, но той не могъл. "И той излязъл от стаята и напуснал Вашингтон. Казва, че тя е имала мъртвешко изражение зад очите, когато му е подала спринцовката.

Минало му през ума как много хора биха си помислили по неин адрес: "Боже, че тя има всичко." Но всъщност винаги имало празнота, която тя се опитвала да запълни".

С Еди Фишър

Снимка: Getty Images

Актрисата е била омъжена осем пъти за седем съпрузи през целия си живот. Брауър разказва за един момент, в който Еди Фишър, четвъртият съпруг на Тейлър, опрял пистолет в главата ѝ през 60-те години и казал: "Не се притеснявай, ти си твърде красива, за да бъдеш убита".

Лиз Тейлър е споделяла, че бракът с него е бавно самоубийство. Трябвало е да си тръгне и да се измъкне от тези обидни ситуации. Въобразявала си е, че е в най-добра форма когато е омъжена, но се оказва тъкмо обратното, смята авторката.

Някои от писмата, които Тейлър е написала, дори не са били изпратени, включително тези, които тя е адресирала до Ричард Бъртън и близкия ѝ приятел Майкъл Джексън.

Embed from Getty Images

Що се отнася до онези, които са познавали Тейлър добре и все още помнят нейното творчество до днес, Брауър казва, че семейството ѝ е било доволно от книгата, която разказва историята на Тейлър за първи път.

"Получих обаждане от нейния син, Крис, който я беше прочел и каза, че понякога му е трудно да чете, защото така връща спомените за майка си", казва тя. Въпреки това имало неща, които самият той научил за нея, понеже животът ѝ бил толкова необятен.

Embed from Getty Images