Андреа Ласакова и Ейдриън Блейк Мичъл се преселват в Русия преди години, преследвайки мечтата си да танцуват с най-добрите в страната, в която хората живеят и дишат с балет, пише Асошиейтед прес.

Но след като Русия нахлу в Украйна, двамата променят живота си и изоставят чудесната си работа в престижната балетна компания Михайловски в Санкт Петербург, допълва БТА.

Американецът Мичъл и Ласакова, която е от Словакия, са сред десетките чуждестранни танцьори, напуснали Русия след началото на войната през февруари. Двамата вече са в САЩ и се готвят за представление в Южна Калифорния. Според тях войната ще върне руския балет в изолацията от съветската епоха.

"Повечето от приятелите ни са чужденци. Те си тръгнаха и не вярвам, че ще се върнат скоро", каза Ласакова.

Според Ейми Бранд, главен редактор на американското онлайн издание за света на балета pointemagazine.com, в Русия са работили по-малко от сто чуждестранни балетни артисти. По данни от публикации в социални медии и обяви за работа от танцови компании извън Русия, повечето от тях са напуснали, каза тя.

Русия отвори балета си към Запада в десетилетията след разпада на Съветския съюз. През 2011 г. американецът Дейвид Холбърг стана първият чуждестранен солист на Болшой театър.

През последните седмици руските балетни трупи бяха засегнати заради войната. Балетните трупи на Болшой театър и на Мариинския театър всяка година имаха представления в САЩ в рамките на международните си турнета, но изявите им, планирани за тази година, бяха отменени.

Мичъл и Ласакова живеят в Русия седем години, но в началото на март решават да напуснат страната, след като руските сили нахлуват в Украйна и на фона на слуховете за военно положение, финансов колапс и отмяна на свободи. Те вземат кучето си и с такси стигат до Естония.

Докато са в Русия, двамата не се ангажират с политика. Но след като минават границата и сега вече в САЩ, те критикуват явно войната.

"Бяхме в затруднено положение. Но случващото се с народа на Украйна е най-трагичното, най-ужасното нещо, което мога да си представя", каза Мичъл в интервю от балетно студио Уестсайд в Санта Моника, Калифорния, където някога е учил и където двамата ще играят следващия месец, за да наберат средства за школата.

Откакто са в САЩ, Мичъл и Ласакова пътуват из страната и изнасят благотворителни представления, като говорят публично в подкрепа на Украйна.