Чернокожите актьори Самюъл Л. Джаксън и Дани Глоувър са сред четиримата избрани, които ще получат почетни награди "Оскар" за приноса си към киното и обществото, съобщават световните агенции, позовавайки се на американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

Киноакадемията ще почете също сценаристката и режисьорка Илейн Мей и норвежката актриса Лив Улман.

Носителите ще получат почетните призове на Управителния съвет на киноакадемията на отделна церемония на 15 януари 2022 г. в Лос Анджелис, която няма да бъде излъчена по телевизията. Отличията преди бяха част от същинската церемония за "Оскар"-ите, която събира милиони зрители пред малкия екран.

"Избраните да получат почетни отличия са оказали силно въздействие както върху киното, така и върху обществото", се посочва в изявлението, направено от президента на Академията за кинематографично изкуство и наука Дейвид Рубин.

Четиримата избраници досега не са получавали "Оскар".

72-годишният Самюъл Л. Джаксън, който се превъплъщава в образа на Ник Фюри в супергеройската поредица "Отмъстителите" и други филми на "Марвел", се е снимал в над 100 филма. Джаксън има номинация за "Оскар" за изпълнението си в хитовата драма "Криминале" (1994) на режисьора Куентин Тарантино.

Самюъл Л. Джаксън

Снимка: Getty Images

82-годишната норвежка актриса Лив Улман е известна със сътрудничеството си, както и с любовната си история с именития режисьор Ингмар Бергман. Актрисата се е снимала в "Персона", "Една страст", "Плач и шепот" и други филми на Бергман. Улман е номинирана за "Оскар" за най-добра актриса за ролите си в "Емигрантите" и "Лице в лице".

89-годишната Илейн Мей има номинации за "Оскар" за най-добър адаптиран сценарий за "Раят може да почака" и "Първични цветове", предава БТА. В началото на кариерата си тя се изявява на комедийното поприще като част от дуото Никълс и Мей с Майк Никълс.

Дани Глоувър

Снимка: Getty Images

74-годишният Дани Глоувър, познат с ролята си в поредицата "Смъртоносно оръжие", в която си партнира с Мел Гибсън, ще получи хуманитарната награда "Джийн Хершолт" като виден застъпник на каузите за справедливост и човешки права. Понастоящем Глоувър е посланик на добра воля на УНИЦЕФ. Актьорът досега не е бил номиниран за "Оскар".