Повече от хиляда плюшени мечета Падингтън, оставени в памет на кралица Елизабет Втора в Лондон и Уиндзор, ще бъдат дарени на благотворителна организация в полза на деца, съобщиха от Бъкингамския дворец, предадоха световните медии.

Опечалени оставиха хиляди картички, цветя и плюшени мечета пред Бъкингамския дворец, в кралските паркове в Лондон и пред замъка Уиндзор, след като най-дълго управлявалият британски монарх почина на 8 септември на 96 години.

С червената си шапка и синьо палто, Падингтън е култов герой от детската британска литература от 1950 г. досега.

Кралицата се появи с мечока, създаден с компютърна анимация, в кратък комедиен видеоклип, заснет по повод платинения ѝ юбилей по-рано тази година. Във видеото тя пие следобедния си чай в компанията на Падингтън и му казва, че подобно на него обича филийки с мармалад.

От Бъкингамския дворец съобщиха, че стотици плюшени мечета, оставени в памет на кралицата пред резиденциите, ще бъдат професионално почистени и дарени на детската благотворителна организация "Барнардо".

Елизабет Втора бе неин патрон повече от 30 години и през 2016 г. предаде ролята си в организацията на Камила, която вече е кралица консорт, пише БТА.

"За нас е чест, че имаме възможност да осигурим дом за мечетата, оставени от хората в памет на кралицата", каза Лин Пери, изпълнителен директор на организацията. "Обещаваме да се грижим за тези мечета, които ще бъдат обичани и ще носят радост на децата, които подкрепяме".

Снимка: Getty Images