Японската принцеса Аико - дъщеря на император Нарухито, навърши 20 години в сряда и е готова да дебютира като пълнолетен член на императорското семейство и да поеме официални отговорности.

Tя е единственото дете на монрха и съпругата мъ Масако, която е бивш дипломат с университетска диплома от Харвард. Принцесата изучава японска литература в университета "Гакушуин" и има желание да помага на родителите си, като поеме част от задълженията на императорското семейство.

"Бих искала да се усъвършенствам и да се придвижвам стъпка по стъпка напред, за да се превърна в зрял човек, който може да служи на другите", каза рожденичката в изявление, разпространено от Държавната агенция за императорското семейство в сряда.

Аико не може да наследи Трона на Хризантемата. Освен това, ако се омъжи за обикновен гражданин, тя трябва да напусне императорското семейство, както се случи с братовчедка ѝ Мако. Миналия месец тя се сключи брак с бившия си състудент Кей Комуро.

Снимка: АР/БТА

Законът за императорското семейство от 1947 г., в който до голяма степен са съхранени и отчетени предвоенните семейни традиции и ценности, позволява само на мъже да заемат престола и принуждава жените от императорското семейство, които се омъжат за избраници с неаристократично потекло, да се разделят с благородническия си статут.

Експерти в комисия към правителството обсъждат закона за наследяване на престола. Много от тях са консерватори и се противопоставят на заемането на престола от жени, като предлагат той да се заема от мъжките наследници на други родове на императорската фамилия.

В съвременната история, когато конкубинатите вече не са разрешени, законът ограничава принадлежността към императорското семейството, предава БТА. Император Нарухито има само двама възможни по-млади наследници - принц Акишино, негов по-малък брат, и синът на Акишино, принц Хисахито, както и чичо му принц Хитачи, на 85 г.

Снимка: АР/БТА

Хисахито е единственият непълнолетен член на императорското семейство.

В неделя принцеса Аико ще посети храмове и светилища на фамилията, за да отправи молитви към предците и боговете и ще бъде официално въведена в императорското семейство на церемония, която ще бъде ръководена от баща ѝ. Тя ще бъде облечена в официална рокля и с тиара, за да поздрави родителите и баба си и дядо си.

Като дете Аико беше изключителен почитател на японския традиционен спорт сумо и знаеше имената на всички сумисти. Също като майка си, тя е известна и с любовта си към животните.

Снимка: АР/БТА