След като повече от десет години води кампания срещу "най-лошите ексцесии на пресата", Хю Грант се споразумя с Рупърт Мърдок, след предложена огромна сума пари.

Последно актьорът обвини притежавания от бизнесмена таблоид The Sun в хакване на телефони, незаконно събиране на информация и подслушване. Делото трябваше да бъде разгледано във Върховния съд в Лондон през следващата година, заедно с на други високопоставени личности, включително принц Хари.

Правната разпоредба, предназначена да насърчи страните да сключват споразумения и по този начин да избегнат дълги съдебни процеси, позволява на много богати хора като Мърдок да направят предложение, което техните опоненти не могат да откажат. Това подчертава факта, че гражданските съдилища, предназначени за уреждане на парични въпроси между двете страни, не са непременно най-доброто място за създаване на справедливост, когато става дума за принципни въпроси.

Грант беше завел дело срещу News Group Newspapers само по отношение на The Sun, след като преди това през 2012 г. се споразумя с издателя по иск, свързан с вече несъществуващото издание News of the World.

Факта, че делото на звездата няма да влезе в съда означава, че обществеността няма да чуе доказателствата за предполагаемите кражби с взлом, следене на коли и подслушване на телефони, както и за подправяне на медицински документи, които Греъм Джонсън, журналист, чиято работа е цитирана от Грант, описва като "истинска криминална книга".

Нито пък висшите ръководители на News Group ще бъдат подведени под отговорност за други простъпки.

На този етап Грант, който използва публикация в X, за да каже последната си дума за това, което отказва да нарече "пари срещу мълчание", ще дари парите от споразумението на активисти, които отдавна настояват за допълнително разследване на стандартите и поведението на печата.

Междувременно делото, което принц Хари води срещу медийната компания News Group Newspaper, ще продължи без допълнително забавяне, предават световните осведомителни агенции, цитирани от БТА. Висшият съд в Лондон отхвърли молба на медийната компания, която можеше да доведе до забавяне за около две години.