За Дензъл Уошингтън, който изглежда има всичко - любящо семейство и супер кариера, земните радости не са достатъчни. Известен християнин, той иска да отдаде оттук нататък живота си в служба на Бог, писа theblaze.com.

А миналата година "New York Times" обяви артиста за №1 на XXI век. Световноизвестната медия тиражира своята класация за 25-те най-добри актьори на столетието с уговорката, че тя е напълно субективна и дори скандална заради "известни пропуски". Кинокритиците на "New York Times" наричат Уошингтън "титан на екрана, който е еднакво силен и като герой на Шекспир, и като злодей, и като обикновено момче".

Във филма "Помни "Титаните"

Снимка: Getty Images

Усилните времена, в които живеем, казано на библейски език, на болести, расови размирици, военни конфликти, глад, и какво ли още не, заварват Дензъл Уошингтън в молитвен режим. Това казват приближените му.

Той разказва за какво се моли, какво Бог му отговаря и какво трябва да правят всички хора, които искат да намерят истински мир и да постигнат успех.

Актьорът преди седмица присъствал на християнска конференция за мъже, озаглавена "The better Man event" в Орландо, Флорида и говорил пред десетки хиляди участници.

Пред пастор А. Р. Бернард от християнски културен център в Бруклин, Дензъл споделил, че ще посвети живота си оттук нататък, в служба на другите. И то защото Бог съвсем ясно му казал: "Паси овцете ми" - реплика на Исус Христос към апостол Петър, от Новия завет.

"Вече съм почти на 67 години. Наскоро погребах майка си и обещах на нея, и на Бог, не просто да правя добро по канона, но да почета майка си и баща си чрез начина, по който живея в последните дни от живота ми на тази земя. Тук съм да служа, да помагам и да снабдявам нужди", казал холивудският ас пред публиката. Той споделя, че напоследък когато се молел, Бог ясно му показвал какво иска от него като актьор, преуспял в професията и това били думите на Христос.

"Чувам това във всяка моя молитва. Това е, което Бог иска от мен да правя".

Със съпругата си Паулета

Снимка: Getty Images

Той се консултирал с християнски лидери какво точно означава това в наши дни, а те му обяснили, че има всякакви видове "овце", като метафора на посланието и че мъжете трябва осъзнаят тяхната роля в обществото. "Каква е тя? Сила, лидерство, издръжливост, авторитет, водителство, търпение", заявил още той пред събралите се господа.

Уошингтън, който има може би най-много успехи в развлекателната индустрия, дава някои съвети как се постига това. "В Библията се казва, че в последните дни ние ще станем себелюбиви и коя е номер едно фотографията днес?! Селфито! Ние искаме да сме лидери. Бихме направили всичко, и жени, и мъже, за да сме инфлуенсъри. Но славата е чудовище и ние всички имаме стълбите, които да изкачим, битките, които да предолеем, пътищата, които да извървим, в дадените ни животи. Клише е, но всички имаме предизвикателства и парите с нищо не помагат. Славата само увеличава, като лупа, проблемите, от една страна, и възможностите, от друга. Ако търсите успех, стойте на колене. Смирени, и в молитва", казва Уошингтън.

Снимка: Getty Images

"Надявам се, че думите на устата ми и размишленията на сърцето ми са угодни пред Бога, но аз съм просто човек. Като вас. Това, което съм постигнал няма да ми осигури още един ден на тази земя. Затова - споделяйте знанията си, вдъхновявайте когото можете, търсете съвети. Ако искате да говорите с някого, говорете с този, който може да направи нещо по въпроса. Постоянно развивайте тези навици", добавил още той пред публиката на конференцията.

По-вероятно е Дензъл да стане пастор, в смисъла на мисионер, който проповядва Божието слово, отколкото християнски лидер. В края на годината се очаква да излезе филм, в който играе Макбет, а лейди Макбет е Франсис Макдорманд. Относно професията - оставя свой заместник. Щафетата поема Джон Дейвид Уошингтън, най-голямото му от четири деца, които имат със съпругата му Паулета.

Синът му Джон Дейвид

Снимка: Getty Images

Джон е роден на 28 юли 1984 г. и вече има доста филми зад гърба си.

През май тази година беше съобщено, че ще участва в предстоящия филм "Истинска любов" на режисьора и писател Гарет Едуардс.

Това лято излезе и английският трилър "Бекет", режисиран от Фердинандо Чито Филомарино. Там Джон е американски турист на почивка в Гърция, който става мишена на преследвачи след инцидент и трябва да стигне до посолството, за да изчисти името си. В продукция участва и Алисия Викандер.