Дензъл Уошингтън се превъплъщава в образа на един от най-известните герои на Уилям Шекспир в "Трагедията на Макбет" - нова адаптация на над 400-годишната пиеса, която актьорът и носител на "Оскар", казва, че никога преди не е гледал на сцена, предаде Ройтерс.

Холивудската звезда играе главната роля на шотландския пълководец, който, подтикнат от жена си, извършва убийство, за да се добере до трона, в черно-бялата филмова версия, режисирана от Джоел Коен. Актрисата и носителка на "Оскар" Франсис Макдорманд е Лейди Макбет в напомнящия за сценична постановка филм.

"Така се случи, че по волята на съдбата преди не съм я виждал на сцена. Не съм я избягвал. Просто не я бях гледал", казва Дензъл пред Ройтерс в интервю.

"Имах късмет, че Джоел и Фран, и аз се събрахме и започнахме да четем сцени заедно. Трябваше да вникнем в материала, да задаваме въпроси, да видим как ще върви съвместната ни работа", допълва Уошингтън.

Снимка: Getty Images

От Питър О'Тул и Иън Маккелън до Джеймс Макавой и Майкъл Фасбендър - списъкът с актьори, изиграли главната роля в "Макбет", за която се смята, че е поставена за първи път на сцена преди повече от 400 години, е дълъг.

"Това си е напрежение, нали? Можете ли да си го представите? Все едно някой ти казва: "Виж, това е страхотна пиеса на 400 години, недей да я оплескваш. Успех", шегува се Дензъл Уошингтън, който преди това е участвал в продукция по шекспировата трагедия "Отело".

"Не усетих този натиск. Пиесата ще продължи да е добра, независимо дали аз съм объркал нещо или не. Освен това е отворена към интерпретация. Това му е забележителното на Шекспир, правен е по всякакви начини. Това беше и идеята на Джоел", допълва актьорът.

Известна като "Шотландската пиеса", "Макбет" е съпътствана от суеверия, на които, по думите му, Дензъл Уошингтън, не обръща особено внимание.

Филмът "Трагедията на Макбет", който получи възторжени отзиви от критиците, излиза в петък по стрийминг платформата Apple TV+, предава БТА.

Снимка: Getty Images